Ambasada României în Italia le reaminteşte cetăţenilor români că noul cod rutier din Italia le interzice persoanelor care şi-au stabilit rezidenţa aici de mai mult de 60 de zile să circule cu vehicule înmatriculate în străinătate. Decizia a iscat proteste spontane ale românilor, la Milano, şi i-a înfuriat pe mulţi dintre cei care s-au trezit cu maşinile risicate sau că riscă amenzi de până la 2.800 de euro, dacă nu respectă legea.
„Având în vedere recentele modificări ale Codului Rutier italian, în ceea ce priveşte circulaţia vehiculelor înmatriculate în străinătate, adoptate de Parlamentul italian prin Legea n. 132 privind convertirea în lege, cu modificări, a Decretului-Lege nr. 113 din 4 octombrie 2018, publicată în Monitorul Oficial din Italia la 3 decembrie 2018, Ambasada României în Italia reaminteşte cetăţenilor români că se interzice persoanelor care şi-au stabilit rezidenţa în Italia de mai mult de 60 de zile să circule cu vehicule înmatriculate în străinătate.
Pentru nerespectarea dispoziţiilor mai sus menţionate, amenzile administrative prevăzute de noul cadru normativ sunt între 712 euro şi 2848 euro. În astfel de situaţii, organul constatator transmite certificatul de înmatriculare către Autoritatea Rutieră italiană (,,Ufficio della motorizzazione civile”) competentă teritorial, dispune încetarea imediată a circulaţiei vehiculului, transportul şi depozitarea acestuia într-un loc care nu face obiectul accesului public.
În cazul în care, în termen de o sută optzeci de zile, ce curge de la data nerespectării dispoziţiilor, vehiculul nu este înmatriculat în Italia sau nu se solicită eliberarea unui document de transfer (”foglio di via”) pentru a-l conduce peste frontieră, se aplică sancţiunea administrativă accesorie de confiscare a vehiculului, în temeiul art. 213 din Codul Rutier italian (”Codice della Strada”).”, transmite Ambasada României în Italia.
Cetăţenii români care doresc să îşi înmatriculeze în Italia autoturismele cu numere străine trebuie să se adreseze oficiului Autorităţii Rutiere italiene (,,Ufficio della motorizzazione civile”) competent teritorial.
De asemenea, şoferii români care vor să radieze din circulaţie autoturismul înmatriculat în România, dar care nu pot veni în ţară, se pot prezenta la cel mai apropiat oficiu consular pentru autentificarea unei procuri în vederea radierii. Pentru a finaliza procedura, ei vor trebui să prezinte documentul românesc de identitate valabil (paşaport sau buletin), datele de identificare ale persoanei ce urmează a fi împuternită, precum şi o fotocopie a actului care atestă calitatea de proprietar.
Cei care vor să efectueze transferul autoturismului în străinătate trebuie, în primul rând, să solicite Autorităţii Rutiere italiene, după predarea documentului de circulaţie şi a plăcuţelor de înmatriculare străine, eliberarea unui document de transfer şi acordarea unor plăcuţe de înmatriculare temporare.
Sursa: www.digi24.ro