Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat vineri că 18.917.485 de alegători figurau la 31 august în Registrul electoral, datele fiind transmise în contextul în care în 7 octombrie ar urma să aibă loc referendumul privind redefinirea familiei în Constituţie.
Potrivit AEP, numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral în luna decembrie 2016 era de 18.881.604, cu 35.891 mai puţini faţă de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pe această temă, potrivit căreia la data de 31 august 2018 figurau în Registrul electoral 18.917.485 de alegători români.
În intervalul menţionat s-au efectuat de către primari operaţiuni curente în Registrul electoral aferent unităţilor administrativ-teritoriale conduse de aceştia, au avut loc importuri de date de la Direcţia Generală de Paşapoarte, precum şi înscrieri în Registrul electoral din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicărilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, a cetăţenilor români care au împlinit vârsta de 18 ani, precizzează AEP.
Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare. Registrul electoral este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziţie, conform legii.
Plenul Senatului, în calitate de for decizional, a adoptat marţi, cu 107 voturi "pentru", 13 voturi "împotrivă" şi şapte abţineri, proiectul legislativ care îşi propune revizuirea articolului 48 din Constituţie, în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent.
Referendumul privind redefinirea familiei în Constituţie va avea loc în 7 octombrie, a anunţat liderul PSD, Liviu Dragnea.
Surse politice au declarat pentru G4Media că PSD vrea două zile de vot pentru referendumul de modificare a Costituţiei pe tema familiei tradiţionale, iar Guvernul ar urma să adopte marţi OUG în acest sens. În paralel, ar urma să fie organizat şi un referendum pentru schimbarea denumirii judeţului Olt.
Pentru ca referendumul să se desfăşoare timp de două zile, este nevoie de modificarea legii referendumului, care prevede că ziua scrutinului este duminica. De asemenea, după aprobarea unei astfel de OUG, Executivul trebuie să adopte şi hotărâri de Guvern pentru stabilirea exactă a zilelor în care va avea loc consultarea populară.
Potrivit textului actual din legea referendumului, “cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului”.
Referendumul din anul 2003 pentru revizuirea Constituţiei s-a desfăşurat tot pe parcursul a două zile, din cauza riscului de a nu se atinge pragul necesar de prezenţă pentru validarea acestuia.