Personalul din sistemul sanitar care a beneficiat în acest an de tichete de masă va primi indemnizaţie de hrană pe tot parcursul anului 2018, iar această indemnizaţie va fi exceptată anul viitor la stabilirea limitei de sporuri de 30%, potrivit unui proiect de Ordonanţă de urgenţă adoptat miercuri de Guvern, care stabileşte şi prorogarea până la 1 martie 2018 a prevederilor care condiţionează încadrarea sporurilor în limita de 30% pentru personalul din sistemul sanitar, precum şi salarizarea gărzilor. De asemenea, acelaşi proiect de act normativ reglementează modalitatea de aplicare a sistemului de plată cu ora sau prin cumul pentru cadrele didactice, dar şi majorări salariale pentru unele categorii, de exemplu pentru personalul care gestionează fonduri comunitare.
Guvernul a aprobat miercuri un proiect de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, iar parte din modificările aduse vizează personalul din sistemul santiar, precum şi cadrele didactice. Potrivit proiectului de Ordonanţă, personalul din sistemul sanitar care a primit tichete de masă în acest an va beneficia de indemnizaţie de hrană pe tot parcursul anului 2018, iar această indemnizaţie va fi exceptată anul viitor la stabilirea limitei de sporuri de 30%.
În ceea ce priveşte acordarea sporurilor, documentul aprobat de Guvern stabileşte prorogarea până la 1 martie 2018 a prevederilor care condiţionează încadrarea sporurilor în limita de 30% pentru personalul din sistemul sanitar. Începând cu data de 1 martie 2018, pentru personalul din sistemul sanitar şi de asistenţă socială, cuantumul sporurilor pentru condiţii de muncă se va determina conform Regulamentului-cadru de acordare a sporurilor, elaborat de Ministerul Sănătăţii până la data de 1 martie 2018, fără a depăşi limita de 30%.
Tot din luna martie 2018, pentru personalul din sistemul sanitar, determinarea drepturilor salariale aferente activităţii prestate în linia de gardă, a sporului pentru activitatea prestată în ture, a sporului acordat pentru munca prestată în zilele de sâmbătă şi duminică şi de sărbătorile legale şi a sporului pentru munca prestată în timpul nopţii se va face conform prevederilor legale aplicabile pentru luna ianuarie 2018.
Ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern vizează şi clarificarea salarizării gărzilor obligatorii efectuate de medici în afara programului normal de lucru de la funcţia de bază până la limita a 48 de ore pe săptămână.
În ceea ce priveşte domeniul educaţiei, noul act normativ reglementează modalitatea de aplicare a sistemului de plată cu ora sau prin cumul pentru personalul didactic de predare, de conducere, îndrumare şi control, prin ordin al ministrului educaţiei naţionale.
Guvernul spune, într-un comunicat de presă, că pentru a evita diminuarea drepturilor salariale ca urmare a noilor măsuri de transfer a contribuţiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, a aprobat acordarea, începând cu 1 ianuarie 2018, a unei majorări salariale de 28,5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, pentru personalul plătit din fonduri publice care beneficiază de scutire de impozit pe venit la 31 decembrie 2017, potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. Celelalte categorii de personal vor beneficia de o majorare salarială de 25% începând cu 1 ianuarie 2018 faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017.
"Pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat şi pentru personalul promovat s-a creat posibilitatea identificării unei funcţii similare în plată la nivelul instituţiilor subordonate, în situaţia în care aceasta nu există în cadrul aceleiaşi instituţii/autorităţi publice, în vederea eliminării dificultăţilor existente în prezent la stabilirea modalităţii de salarizare.Completările Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice au fost făcute şi pentru sprijinirea implementării proiectelor finanţate din fonduri europene nerambursabile", arată Guvernul.
Astfel, s-a stabilit:
- eliminarea condiţiei de eligibilitate a cheltuielilor de personal de a fi rambursate din fonduri europene, astfel încât vor primi majorarea salarială toate persoanele nominalizate în echipe de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile;
-personalul angajat în afara organigramei pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene nerambursabile va fi plătit conform condiţiilor din ghidul solicitantului;
- condiţiile de înfiinţare a posturilor în afara organigramei responsabile cu implementarea proiectelor, cât şi procedura de recrutare şi selecţie a persoanelor, precum şi criteriile pe baza cărora se stabileşte procentul de majorare salarială se realizează pe baza unui regulament-cadru elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) care se aprobă prin hotărâre a Guvernului;
- clarificarea acordării majorării de 25% atât pentru preşedinţii, cât şi pentru vicepreşedinţii consiliilor judeţene, respectiv pentru primarii şi viceprimarii unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile.
De asemenea, prin acest proiect de Ordonanţă pentru personalul care gestionează fonduri comunitare este stabilită o majorare salarială de până la 35%, faţă de maxim 25% cât prevede legea în prezent. Această majorare se va acorda în baza criteriilor stabilite prin regulament-cadru elaborat de MDRAPFE şi aprobat prin hotărâre a Guvernului. În ce priveşte indemnizaţia de hrană, aceasta se va acorda lunar, într-un cuantum reprezentând a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată.
Prin Ordonanţa de urgenţăau fost corectate şi unele salarii de bază în vederea respectării corelaţiilor între funcţii, mai spune Guvernul.
Legea salarizării, completată prin OUG: Indemnizaţie de hrană pentru personalul sanitar
7 decembrie 2017



Din aceeaşi categorie:
Patru români au fost repatriaţi din China prin mecanismul de protecţie civilă al UE
(4 februarie 2020)
33 vizualizări
1.767 de cazuri noi de persoane infectate cu COVID-19, in Romania!
(23 septembrie 2020)
180 vizualizări
Şedinţă la Palatul Victoria - Guvernul adoptă normele pentru amânarea ratelor la credite
(27 iulie 2022)
44 vizualizări
Cardul de sănătate, blocat pentru a doua zi consecutiv; sistemul informatic al CNAS nu funcţionează
(7 noiembrie 2017)
85 vizualizări
Încă 4 români ucişi de coronavirus!
(26 martie 2020)
95 vizualizări
Un copil a fost ucis în bătaie, iar mama sa este principalul suspect
(7 iulie 2019)
381 vizualizări
Premierul cere ca dosarul de candidatură pentru relocarea Agenţiei Europene pentru Medicamente să fie finalizat în termen
(6 iulie 2017)
382 vizualizări
Au fost cazuri de pacienţi cu adeverinţe false de vaccinare în cele 3 mari spitale COVID din Bucureşti? Cum îşi dau seama medicii dacă te-ai vaccinat "la chiuvetă"
(2 septembrie 2021)
30 vizualizări
Ministerul Educaţiei: 3.508 posturi vacante de directori de şcoli şi 3.442 de cereri depuse
(18 iulie 2017)
138 vizualizări
Gheorghe Dincă a ajuns la Jilava. Anchetatorii vor să vadă dacă a avut discernământ
(31 iulie 2019)
46 vizualizări
MEN: Cursurile anului şcolar 2018-2019 încep luni, 10 septembrie 2018
(21 februarie 2018)
25 vizualizări
Timişoara. Medic rezident de 27 de ani care lucra în secţia ATI a Spitalului Judeţean, găsit decedat în locuinţa sa. Colegii săi nu exclud varianta unei sinucideri, pe fondul epuizării fizice şi a stresului de la locul de muncă.
(5 aprilie 2021)
210 vizualizări
Persoanele inculpate pentru evaziune, obligate să achite prejudiciul pentru înjumătăţirea pedepsei
(17 martie 2017)
247 vizualizări
A fost înfiinţată Patrula lui Vlad Ţepeş: Dacă statul nu ne apără, ne vom apăra singuri!
(25 ianuarie 2016)
613 vizualizări
Salvamont: Risc crescut de avalanşă, ninsori şi vizibilitate scăzută în toate masivele montane
(24 martie 2018)
40 vizualizări
Actorul Ion Dichiseanu, internat de urgenţă la Spitalul Floreasca
(19 decembrie 2020)
136 vizualizări
Veniturile bugetarilor vor fi îngheţate în 2016. Creşterea salariilor cu 10% rămâne valabilă
(9 decembrie 2015)
283 vizualizări
.jpg?width=60&height=60&cropratio=1:1&image=/images/stories/fructe(1).jpg)
Fructele cu cele mai puține calorii. Drept urmare, consumul lor poate reduce

Să începem direct: dacă ai deschis articolul ăsta, probabil vrei să afli cum
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole