De la mijlocul săptămânii trecute, s-au schimbat în România condiţiile minime obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească spaţiile de detenţie, graţie unui ordin de ministru emis de şeful MJ, Tudorel Toader. Pe lista dotărilor care nu pot lipsi din celule apar acum interfonul şi regulatoarele de temperatură şi presiune a apei de la duş, iar camerele trebuie să aibă minimum 2,5 metri înălţime.
Ordinul nr. 2.772/C a fost emis de ministrul Tudorel Toader pe 17 octombrie şi a fost publicat în Monitorul Oficial pe 18 octombrie.
Actul - care a abrogat un ordin din 2010, semnat de Alina Bica, pe atunci secretar de stat în Ministerul Justiţiei - cuprinde Normele minime obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească spaţiile de cazare a deţinuţilor şi, prin urmare, este de aşteptat ca acestea să devină referinţă pentru recursul compensatoriu. Cu alte cuvinte, orice abatere de la acestea s-ar putea traduce într-o reducere a pedepselor.
Câteva dintre normele stabilite de ministrul Tudorel Toader:
- grupurile sanitare să fie separate de camerele de deţinere.
- camerele de deţinere să aibă, în funcţie de regimul de executare şi de amenajare, între una şi patru prize de alimentare cu energie electrică.
- fiecare cameră să aibă, pe lângă priza TV şi terminalul radio, un sistem de comunicare de tip interfon.
- camerele de deţinere nou construite sau modernizate să aibă „cel puţin 2,5 metri între podea şi tavan”.
- saloanele de cazare din penitenciarele-spital nou construite sau modernizate să aibă o capacitate maximă de şase paturi, o suprafaţă de cel puţin 7 metri pătraţi/deţinut şi un cubaj de 20 metri cubi/pat.
- fiecare penitenciar să amenajeze „cel puţin o cameră de protecţie destinată cazării individuale a persoanelor vulnerabile.
- iluminatul de veghe să nu perturbe somnul deţinuţilor.
- în regim de maximă siguranţă, deţinutul să stea singur în cameră, iar aceasta să fie dotată cu: registru de căldură, fereastră cu gratii, masă (amplasată la baza ferestrei), scaun (metalic, fără spătar), pat (de 90/200 cm), nişă depozitare, cuier, suport TV, priză alimentare energie electrică, priză semnal TV, sistem de comunicare de tip interfon, terminal sistem radioficare, duş (cu posibilitate de reglare a unghiului de cădere, regulator de temperatură şi cantitate a apei şi cu regulator de timp) şi cadă de duş, perdea, chiuvetă (cu aspect satinat, unul sau două robinete şi regulator de timp hidromecanic/electronic încorporat) şi vas WC-monobloc, poliţă pentru chiuvetă (uşor de curăţat, rezistentă la foc şi depuneri), oglindă, spaţiu tehnic, uşă metalică cu grilaj şi vizetă cu geam de protecţie.
- în regim închis sau în arestul preventiv, camerele să fie de două persoane şi dotate cu: registru de căldură, fereastră cu gratii, masă (de 40x100 cm), scaune (metalice, fără spătar), paturi (suprapuse), nişă depozitare, cuier, suport TV, priză alimentare energie electrică, priză semnal TV, sistem de comunicare de tip interfon, terminal sistem radioficare, chiuvetă (cu aspect satinat, unul sau două robinete şi regulator de timp hidromecanic/electronic încorporat) şi vas WC-monobloc, poliţă pentru chiuvetă, oglindă, duş şi cadă duş (separate de chiuvetă-WC printr-un perete), perdea, uşă metalică cu grilaj şi spaţiu tehnic.
- în regim semideschis, camerele să fie dimensionate pentru 10 persoane şi să fie dotate cu: registru de căldură, fereastră cu gratii, zece scaune din plastic, două mese rabatabile pe latura mică (amplasate astfel încât să permită trecerea simultană a două persoane pe intervalul creat între masă şi fereastră), nişă depozitare, cuier, suport TV (care să asigure vizionarea programelor TV concomitent de către toţi deţinuţii), paturi suprapuse, priză alimentare energie electrică, priză semnal TV, sistem de comunicare de tip interfon, terminal sistem radioficare, două chiuvete (cu regulator de timp hidromecanic/electronic încorporat) şi două vase WC-monobloc, poliţe pentru chiuvetă, două oglinzi, două duşuri (cu regulator de temperatură şi cantitate a apei şi regulator de timp, cu posibilitatea de reglare a unghiului de cădere) şi două căzi de duş, perdele, uşă metalică şi spaţiu tehnic.
- în regim deschis, camerele să fie dimensionate pentru 10 persoane şi să fie dotate cu: fereastră cu gratii, registru de căldură, zece scaune din plastic, două mese (poziţionate la o distanţă care să permită trecerea simultană a două persoane pe intervalul creat între masă şi fereastră), nişă depozitare, rafturi, cuier, noptiere (din lemn sau metal, de maximum 50x50x30 cm), paturi suprapuse, suport TV (să asigure vizionarea programelor TV concomitent de către toţi deţinuţii), priză alimentare energie electrică, priză semnal TV, sistem de comunicare de tip interfon, terminal sistem radioficare, două chiuvete (cu regulator de timp)şi două vase WC-monobloc, două poliţe pentru chiuvetă, două oglinzi, două duşuri (cu regulator de temperatură şi cantitate a apei şi regulator de timp) şi două căzi de duş, perdele, uşă şi spaţiu tehnic. Spaţiile de depozitare a obiectelor personale (haine, încălţăminte, ustensile de scris, etc.) se amenajează într-o încăpere separată de spaţiul destinat odihnei.
Din ordinul ministrului Toader. Condiţii minime în celulă: TV, interfon şi duş cu regulator de temperatură
25 octombrie 2017

Din aceeaşi categorie:
Creştinii prăznuiesc marţi Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, ocrotitoarea marinarilor
(15 august 2017)
539 vizualizări
Elevii susţin luni prima probă din Evaluarea Naţională 2014
(23 iunie 2014)
77 vizualizări
Programul „Rabla pentru electrocasnice”.
(15 decembrie 2020)
100 vizualizări
Fum şi panică la bordul unei aronave Ryanair. A survolat o oră Bucureştiul
(21 ianuarie 2020)
22 vizualizări
Anularea deciziei prin care Universitatea Bucureşti a majorat taxele pentru studenţi pe motiv că le indexează cu inflaţia, decisă de Tribunalul Alba în primă instanţă, la solicitarea unui student la Drept. Reacţia universităţii
(5 februarie 2021)
77 vizualizări
Avertizare de inundaţii pentru 13 bazine hidrografice din întreaga ţară până luni la ora 12.00
(18 iunie 2017)
138 vizualizări
Peste 900 de dosare penale pentru fraude în achiziţiile publice, întocmite de poliţişti în 2016
(30 ianuarie 2017)
524 vizualizări
AVERTIZARE METEO. S-a dat cod PORTOCALIU de fenomene periculoase: NINSORI viscolite şi ploi
(4 februarie 2020)
310 vizualizări
Proiectul de lege privind carantina şi izolarea în acord cu recomandările CCR, discutat în şedinţa de Guvern
(6 iulie 2020)
126 vizualizări
Valeriu Gheorghiţă: Pentru începutul lunii octombrie ne propunem să demarăm şi în România vaccinarea cu a treia doză a persoanelor din categoriile de risc, după ce Agenţia Europeană a Medicamentului va aproba acest lucru.
(7 septembrie 2021)
19 vizualizări
Cod Portocaliu de vijelii şi grindină, valabil de la ora 13 până la 23, pentru judeţele din jumătatea estică a ţării. Vântul va sufla cu rafale de peste 70 Km/oră, iar cantităţile de apă vor depăşi 25-40 l/mp.
(29 iulie 2021)
173 vizualizări
Vremea extremelor, în România: cod GALBEN de VIJELII, COD ROŞU de CANICULĂ - Atenţionarea meteo, actualizată
(24 iunie 2021)
66 vizualizări
Rezultate Titularizare 2014, pe Edu.ro. Peste 50% dintre profesori au picat examenul
(25 iulie 2014)
412 vizualizări
Oraşul în care nu ai voie să mănânci seminţe pe stradă, să usuci rufele pe balcon, la vedere, şi să baţi covoare în faţa blocului
(17 noiembrie 2017)
1669 vizualizări
CNA interzice reclamele pentru exploatarea Roşia Montană
(15 octombrie 2013)
108 vizualizări
ANM a emis COD GALBEN de ninsori în mai multe judeţe ale ţării, timp de 2 zile
(9 martie 2021)
451 vizualizări
Prinderea infractorilor, îngreunată de masca sanitară. Cum jefuia un bărbat casele oamenilor
(24 iunie 2020)
90 vizualizări
.jpg?width=60&height=60&cropratio=1:1&image=/images/stories/fructe(1).jpg)
Fructele cu cele mai puține calorii. Drept urmare, consumul lor poate reduce

Industria serviciilor financiare trece printr-o transformare semnificativă,
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
Istoria Atenei
Publicat la data de 28 martie 2025
-
Cele mai periculoase destinaţii turistice pentru femei
Publicat la data de 27 martie 2025
-
Fructele cu cele mai puţine calorii. Poţi să mănânci oricât, nu te îngraşi
Publicat la data de 27 martie 2025
-
Lucruri inedite despre mere
Publicat la data de 28 martie 2025