De la mijlocul săptămânii trecute, s-au schimbat în România condiţiile minime obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească spaţiile de detenţie, graţie unui ordin de ministru emis de şeful MJ, Tudorel Toader. Pe lista dotărilor care nu pot lipsi din celule apar acum interfonul şi regulatoarele de temperatură şi presiune a apei de la duş, iar camerele trebuie să aibă minimum 2,5 metri înălţime.
Ordinul nr. 2.772/C a fost emis de ministrul Tudorel Toader pe 17 octombrie şi a fost publicat în Monitorul Oficial pe 18 octombrie.
Actul - care a abrogat un ordin din 2010, semnat de Alina Bica, pe atunci secretar de stat în Ministerul Justiţiei - cuprinde Normele minime obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească spaţiile de cazare a deţinuţilor şi, prin urmare, este de aşteptat ca acestea să devină referinţă pentru recursul compensatoriu. Cu alte cuvinte, orice abatere de la acestea s-ar putea traduce într-o reducere a pedepselor.
Câteva dintre normele stabilite de ministrul Tudorel Toader:
- grupurile sanitare să fie separate de camerele de deţinere.
- camerele de deţinere să aibă, în funcţie de regimul de executare şi de amenajare, între una şi patru prize de alimentare cu energie electrică.
- fiecare cameră să aibă, pe lângă priza TV şi terminalul radio, un sistem de comunicare de tip interfon.
- camerele de deţinere nou construite sau modernizate să aibă „cel puţin 2,5 metri între podea şi tavan”.
- saloanele de cazare din penitenciarele-spital nou construite sau modernizate să aibă o capacitate maximă de şase paturi, o suprafaţă de cel puţin 7 metri pătraţi/deţinut şi un cubaj de 20 metri cubi/pat.
- fiecare penitenciar să amenajeze „cel puţin o cameră de protecţie destinată cazării individuale a persoanelor vulnerabile.
- iluminatul de veghe să nu perturbe somnul deţinuţilor.
- în regim de maximă siguranţă, deţinutul să stea singur în cameră, iar aceasta să fie dotată cu: registru de căldură, fereastră cu gratii, masă (amplasată la baza ferestrei), scaun (metalic, fără spătar), pat (de 90/200 cm), nişă depozitare, cuier, suport TV, priză alimentare energie electrică, priză semnal TV, sistem de comunicare de tip interfon, terminal sistem radioficare, duş (cu posibilitate de reglare a unghiului de cădere, regulator de temperatură şi cantitate a apei şi cu regulator de timp) şi cadă de duş, perdea, chiuvetă (cu aspect satinat, unul sau două robinete şi regulator de timp hidromecanic/electronic încorporat) şi vas WC-monobloc, poliţă pentru chiuvetă (uşor de curăţat, rezistentă la foc şi depuneri), oglindă, spaţiu tehnic, uşă metalică cu grilaj şi vizetă cu geam de protecţie.
- în regim închis sau în arestul preventiv, camerele să fie de două persoane şi dotate cu: registru de căldură, fereastră cu gratii, masă (de 40x100 cm), scaune (metalice, fără spătar), paturi (suprapuse), nişă depozitare, cuier, suport TV, priză alimentare energie electrică, priză semnal TV, sistem de comunicare de tip interfon, terminal sistem radioficare, chiuvetă (cu aspect satinat, unul sau două robinete şi regulator de timp hidromecanic/electronic încorporat) şi vas WC-monobloc, poliţă pentru chiuvetă, oglindă, duş şi cadă duş (separate de chiuvetă-WC printr-un perete), perdea, uşă metalică cu grilaj şi spaţiu tehnic.
- în regim semideschis, camerele să fie dimensionate pentru 10 persoane şi să fie dotate cu: registru de căldură, fereastră cu gratii, zece scaune din plastic, două mese rabatabile pe latura mică (amplasate astfel încât să permită trecerea simultană a două persoane pe intervalul creat între masă şi fereastră), nişă depozitare, cuier, suport TV (care să asigure vizionarea programelor TV concomitent de către toţi deţinuţii), paturi suprapuse, priză alimentare energie electrică, priză semnal TV, sistem de comunicare de tip interfon, terminal sistem radioficare, două chiuvete (cu regulator de timp hidromecanic/electronic încorporat) şi două vase WC-monobloc, poliţe pentru chiuvetă, două oglinzi, două duşuri (cu regulator de temperatură şi cantitate a apei şi regulator de timp, cu posibilitatea de reglare a unghiului de cădere) şi două căzi de duş, perdele, uşă metalică şi spaţiu tehnic.
- în regim deschis, camerele să fie dimensionate pentru 10 persoane şi să fie dotate cu: fereastră cu gratii, registru de căldură, zece scaune din plastic, două mese (poziţionate la o distanţă care să permită trecerea simultană a două persoane pe intervalul creat între masă şi fereastră), nişă depozitare, rafturi, cuier, noptiere (din lemn sau metal, de maximum 50x50x30 cm), paturi suprapuse, suport TV (să asigure vizionarea programelor TV concomitent de către toţi deţinuţii), priză alimentare energie electrică, priză semnal TV, sistem de comunicare de tip interfon, terminal sistem radioficare, două chiuvete (cu regulator de timp)şi două vase WC-monobloc, două poliţe pentru chiuvetă, două oglinzi, două duşuri (cu regulator de temperatură şi cantitate a apei şi regulator de timp) şi două căzi de duş, perdele, uşă şi spaţiu tehnic. Spaţiile de depozitare a obiectelor personale (haine, încălţăminte, ustensile de scris, etc.) se amenajează într-o încăpere separată de spaţiul destinat odihnei.
Din ordinul ministrului Toader. Condiţii minime în celulă: TV, interfon şi duş cu regulator de temperatură
25 octombrie 2017

Din aceeaşi categorie:
Vin ninsorile, alertă la comandamentul de iarnă
(22 noiembrie 2013)
526 vizualizări
ICCJ: Crearea unui cont de Facebook pe numele altcuiva este infractiune
(9 noiembrie 2021)
83 vizualizări
Concediu medical 2022. Câte zile de concediu medical ai voie pe an, potrivit legislaţiei în vigoare
(10 august 2022)
53 vizualizări
Abuzul în serviciu a fost dezincriminat. DEFINITIV!
(13 februarie 2017)
192 vizualizări
Comportament de politist! A procedat corect?"Vrei să te scot pe geam din maşină?" VIDEO
(20 septembrie 2015)
423 vizualizări
Principesa Margareta îndeamnă românii să fie alături de Crucea Roşie
(5 iulie 2015)
707 vizualizări
Ministerul Sănătăţii, executat silit pentru 4 milioane de euro în cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti
(3 octombrie 2015)
364 vizualizări
Mihăilă: Suntem pe o pantă descendentă a valului trei, nu înseamnă că am scăpat, dar ne aşteptăm ca în perioada imediat următoare să ne fie un pic mai uşor
(13 mai 2021)
20 vizualizări
Calotă (ANRE): Problemele de termoficare din Bucureşti se pot rezolva în 15-20 de ani
(23 septembrie 2016)
358 vizualizări
Olaf Scholz: Aderarea României şi Bulgariei la Schengen trebuie să urmeze „curând”
(15 decembrie 2022)
16 vizualizări
6.460 cazuri noi de persoane infectate cu COVID-19, in Romania!
(11 decembrie 2020)
110 vizualizări
Deputatul Ioan Oltean, trimis în judecată alături de Crinuţa Dumitrean în dosarul despăgubirilor de la ANRP
(30 iulie 2016)
60 vizualizări
Deputaţii au cheltuit 48 de milioane de lei în 6 luni
(16 iulie 2013)
62 vizualizări
Bucureştiul a ajuns la o rată de incidenţă de 3,11 cazuri de coronavirus la mia de locuitori. În aproape toate judeţele, cu excepţia a trei, se înregistrează un trend ascendent al infecţiilor cu coronavirus.
(13 octombrie 2020)
153 vizualizări
Încă zece persoane decedate din cauza coronavirusului, cinci dintre acestea în Suceava. Bilanţul victimelor ajunge la 1.107.
(18 mai 2020)
131 vizualizări
31 de călugări de la Mănăstirea Putna, internaţi la Spitalul Judeţean, bolnavi de COVID 19
(15 mai 2020)
294 vizualizări
La Alba Iulia, biletele de autobuz pot fi plătite on-line
(28 februarie 2015)
275 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole