La Colegiul “Ferdinand” din Timişoara, cei 180 de elevi înscrişi în trei clase profesionale realizate după model german nu absentează de teama de a nu pierde bursa lunară de 400 de lei. Numărul celor care aleg să facă o meserie este tot mai mare.
Colegiul Tehnic Energetic “Regele Ferdinand I” din Timişoara este a doua unitate de învăţământ din România în care a fost implementat sistemul claselor profesionale după model german. Practic, elevii care sunt înscrişi în astfel de clase primesc o bursă lunară de 200 de lei din partea statului, plus 200 de lei din partea firmelor partenere. În plus, elevii pot face practică în companii, iar la finalul studiilor au prioritate la angajare.
În anul şcolar 2016 – 2017, la Colegiul “Ferdinand” din Timişoara au fost formate trei clase profesionale după model german, fiind înscrişi 180 de elevi, majoritatea provenind din sate din judeţul Timiş.
Pentru a primi bursa lunară de 400 de lei, elevii trebuie să respecte două reguli de bază: să nu facă mai mult de 15 absenţe nemotivate într-un semestru şi să nu aibă media scăzută la purtare. Sistemul a fost unul de succes, iar profesorii sunt uimiţi de felul cum s-au schimbat elevii.
Luminiţa Filip, directorul Colegiului “Ferdinand” din Timişoara, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că prima clasă profesională după model german a fost realizată în anul 2012, la solicitarea unei multinaţionale, care avea nevoie de electricieni.
“Am început cu o singură clasă de 17 elevi, electricieni, au terminat doisprezece. Din cei doisprezece, toţi au fost angajaţi”, spune Luminiţa Filip.
În anul 2016 - 2017, în cadrul unităţii de învăţământ au funcţionat trei clase profesionale de tip dual, pentru meseriile electrician, electromecanic şi operator maşini cu comandă numerică, fiind înscrişi în clasa a IX-a, a X-a şi a XI-a un număr de 180 de elevi. Şcoala a încheiat parteneriate cu nouă companii, care-i sprijină pe elevi în cei trei ani de studiu.
Datorită celor două burse în valoare totală de 400 de lei, clasele profesionale ale Colegiului Tehnic Energetic au devenit mai atractive decât cele de la liceu.
“În cele trei clase profesionale avem un număr de 180 de elevi, în timp ce la liceu sunt 150 de elevi. Pe lângă bursa de 400 de lei oferită lunar, cazarea la noi în cămin este gratuită, pentru a-i stimula. Ca să primească acea bursă, e stipulat în contract că elevii nu trebuie să aibă absenţe. Dacă fac mai mult de 15 absenţe nemotivate pe lună, li se taie bursa. De asemenea, trebuie să nu aibă media scăzută la purtare. Nu credeţi cum s-au schimbat aceşti copii. Ei sunt copii de la sat, pentru ei, cei 400 de lei contează. Sunt mai prezenţi la şcoală ca ceilalţi de liceu. Dacă ne uităm într-un catalog de şcoală profesională şi într-unul de liceu, se văd diferenţe, nu fac absenţe să nu piardă acea bursă”, explică Luminiţa Filip.
Cristian Coste este inginer şi predă de 23 de ani. Profesorul care le predă elevilor de la clasele profesionale de la Colegiul Tehnic Energetic spune că elevii sunt motivaţi să fie serioşi datorită bursei de 400 de lei.
“După ce văd ce condiţii au în fabrică, se schimbă. Mulţi nu au curăţenie acasă ca în industria asta. Şi când văd şi ce spectacol e acolo, se lucrează la cel mai înalt nivel în companii. Ei pot să plece să lucreze în orice colţ al lumii, pentru că tehnologia este la fel, poate chiar mai bună la noi. E clar, sunt mai motivaţi, se şi vede pe catalog. Cel mai mare chiulangiu are 21 de absenţe nemotivate pe semestru, şi avea înainte 160-200. 21 de absenţe <la zi> le fac într-o săptămână. După clasa a IX-a, când încep să meargă la fabrică, e altceva, când văd ce e acolo, se schimbă fantastic, se maturizează văzând cu ochii”, povesteşte Cristian Coste.
În anul şcolar 2016 - 2017, aproximativ 2.000 de elevi din judeţul Timiş erau înscrişi în 80 de clase profesionale, dintre care cinci după model german. Pentru anul şcolar următor, vor funcţiona după model dual patru clase profesionale în judeţul Timiş: două la Colegiul Tehnic Energetic, una la Colegiul Tehnic “Emanuil Ungureanu” din Timişoara, pentru meseria comerciant, şi una la Colegiul Tehnic “Valeriu Branişte” din Lugoj, în domeniul textile.
SURSA: Mediafax.ro
Bursă lunară şi cazare gratuită pentru elevii unui colegiu din Timişoara, care nu absentează
19 iunie 2017
(213 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Poliţia Română avertizează: Atenţie la mail-urile primite!
(5 septembrie 2022)
24 vizualizări
Ludovic Orban susţine că şeful GCS nu are obligaţia legală de a avea diplomă de licenţă
(16 octombrie 2020)
164 vizualizări
Ajutor guvernamental de urgenţă pentru 148 de familii şi persoane singure
(2 iulie 2015)
56 vizualizări
EVALUAREA NAŢIONALĂ 2018. Subiectele la Română
(11 iunie 2018)
322 vizualizări
COLECTIV: Încă un tânăr a decedat
(14 martie 2016)
184 vizualizări
Plan pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie: igienizarea urgentă şi constantă a tuturor spaţiilor
(3 iulie 2016)
135 vizualizări
Medicul Burnei poate opera din nou, în orice spital de stat
(26 august 2017)
53 vizualizări
4.902 cazuri noi de persoane infectate cu COVID-19, in Romania!
(22 octombrie 2020)
170 vizualizări
Tarom anulează TOATE zborurile către Londra din 7 noiembrie şi până pe 30 noiembrie. Numeroase alte zboruri anulate către München, Amsterdam, Oradea şi Suceava, pe fondul crizei sanitare din Europa. Lista curselor anulate.
(29 octombrie 2020)
70 vizualizări
DNA a început urmărirea penală în cazul chelneriţei angajate pe un post de inginer la Apele Române. Şase persoane puse sub acuzare
(27 aprilie 2021)
185 vizualizări
Veste rea de la ANM. Iarna aceasta ar putea fi cea mai grea din ultimii 30 sau chiar 100 de ani!
(19 noiembrie 2019)
144 vizualizări
Ce spune Biserica Ortodoxă despre Marea Moschee din România
(2 aprilie 2016)
289 vizualizări
Alegeri prezidenţiale 2019. Cel de-al doilea tur de scrutin a început în străinătate. Au votat deja peste 18.000 de români din diaspora.
(22 noiembrie 2019)
39 vizualizări
Scandalul piticului nud. Primarul din Târgovişte ameninţă KFC cu proces după un clip filmat în Turnul Chindiei
(23 iunie 2017)
144 vizualizări
Decizia Ministerului Mediului în privinţa uciderii a aproape 1.700 de urşi, lupi şi pisici sălbatice
(5 octombrie 2016)
412 vizualizări
Bogaţii săraci şi legea facultativă
(30 septembrie 2013 - Cristina IANCU)
136 vizualizări
Povestea neştiută a lui Bogdan Stanoevici. A plecat din ţară înainte de Revoluţie şi a luat-o de la zero
(13 ianuarie 2021)
295 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Impactul Inteligenței Artificiale în industria cazinourilor online
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole