La Colegiul “Ferdinand” din Timişoara, cei 180 de elevi înscrişi în trei clase profesionale realizate după model german nu absentează de teama de a nu pierde bursa lunară de 400 de lei. Numărul celor care aleg să facă o meserie este tot mai mare.

Colegiul Tehnic Energetic “Regele Ferdinand I” din Timişoara este a doua unitate de învăţământ din România în care a fost implementat sistemul claselor profesionale după model german. Practic, elevii care sunt înscrişi în astfel de clase primesc o bursă lunară de 200 de lei din partea statului, plus 200 de lei din partea firmelor partenere. În plus, elevii pot face practică în companii, iar la finalul studiilor au prioritate la angajare.

În anul şcolar 2016 – 2017, la Colegiul “Ferdinand” din Timişoara au fost formate trei clase profesionale după model german, fiind înscrişi 180 de elevi, majoritatea provenind din sate din judeţul Timiş.

Pentru a primi bursa lunară de 400 de lei, elevii trebuie să respecte două reguli de bază: să nu facă mai mult de 15 absenţe nemotivate într-un semestru şi să nu aibă media scăzută la purtare. Sistemul a fost unul de succes, iar profesorii sunt uimiţi de felul cum s-au schimbat elevii.

Luminiţa Filip, directorul Colegiului “Ferdinand” din Timişoara, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că prima clasă profesională după model german a fost realizată în anul 2012, la solicitarea unei multinaţionale, care avea nevoie de electricieni.

“Am început cu o singură clasă de 17 elevi, electricieni, au terminat doisprezece. Din cei doisprezece, toţi au fost angajaţi”, spune Luminiţa Filip.

În anul 2016 - 2017, în cadrul unităţii de învăţământ au funcţionat trei clase profesionale de tip dual, pentru meseriile electrician, electromecanic şi operator maşini cu comandă numerică, fiind înscrişi în clasa a IX-a, a X-a şi a XI-a un număr de 180 de elevi. Şcoala a încheiat parteneriate cu nouă companii, care-i sprijină pe elevi în cei trei ani de studiu.

Datorită celor două burse în valoare totală de 400 de lei, clasele profesionale ale Colegiului Tehnic Energetic au devenit mai atractive decât cele de la liceu.

“În cele trei clase profesionale avem un număr de 180 de elevi, în timp ce la liceu sunt 150 de elevi. Pe lângă bursa de 400 de lei oferită lunar, cazarea la noi în cămin este gratuită, pentru a-i stimula. Ca să primească acea bursă, e stipulat în contract că elevii nu trebuie să aibă absenţe. Dacă fac mai mult de 15 absenţe nemotivate pe lună, li se taie bursa. De asemenea, trebuie să nu aibă media scăzută la purtare. Nu credeţi cum s-au schimbat aceşti copii. Ei sunt copii de la sat, pentru ei, cei 400 de lei contează. Sunt mai prezenţi la şcoală ca ceilalţi de liceu. Dacă ne uităm într-un catalog de şcoală profesională şi într-unul de liceu, se văd diferenţe, nu fac absenţe să nu piardă acea bursă”, explică Luminiţa Filip.

Cristian Coste este inginer şi predă de 23 de ani. Profesorul care le predă elevilor de la clasele profesionale de la Colegiul Tehnic Energetic spune că elevii sunt motivaţi să fie serioşi datorită bursei de 400 de lei.

“După ce văd ce condiţii au în fabrică, se schimbă. Mulţi nu au curăţenie acasă ca în industria asta. Şi când văd şi ce spectacol e acolo, se lucrează la cel mai înalt nivel în companii. Ei pot să plece să lucreze în orice colţ al lumii, pentru că tehnologia este la fel, poate chiar mai bună la noi. E clar, sunt mai motivaţi, se şi vede pe catalog. Cel mai mare chiulangiu are 21 de absenţe nemotivate pe semestru, şi avea înainte 160-200. 21 de absenţe <la zi> le fac într-o săptămână. După clasa a IX-a, când încep să meargă la fabrică, e altceva, când văd ce e acolo, se schimbă fantastic, se maturizează văzând cu ochii”, povesteşte Cristian Coste.

În anul şcolar 2016 - 2017, aproximativ 2.000 de elevi din judeţul Timiş erau înscrişi în 80 de clase profesionale, dintre care cinci după model german. Pentru anul şcolar următor, vor funcţiona după model dual patru clase profesionale în judeţul Timiş: două la Colegiul Tehnic Energetic, una la Colegiul Tehnic “Emanuil Ungureanu” din Timişoara, pentru meseria comerciant, şi una la Colegiul Tehnic “Valeriu Branişte” din Lugoj, în domeniul textile.


SURSA: Mediafax.ro