La Colegiul “Ferdinand” din Timişoara, cei 180 de elevi înscrişi în trei clase profesionale realizate după model german nu absentează de teama de a nu pierde bursa lunară de 400 de lei. Numărul celor care aleg să facă o meserie este tot mai mare.
Colegiul Tehnic Energetic “Regele Ferdinand I” din Timişoara este a doua unitate de învăţământ din România în care a fost implementat sistemul claselor profesionale după model german. Practic, elevii care sunt înscrişi în astfel de clase primesc o bursă lunară de 200 de lei din partea statului, plus 200 de lei din partea firmelor partenere. În plus, elevii pot face practică în companii, iar la finalul studiilor au prioritate la angajare.
În anul şcolar 2016 – 2017, la Colegiul “Ferdinand” din Timişoara au fost formate trei clase profesionale după model german, fiind înscrişi 180 de elevi, majoritatea provenind din sate din judeţul Timiş.
Pentru a primi bursa lunară de 400 de lei, elevii trebuie să respecte două reguli de bază: să nu facă mai mult de 15 absenţe nemotivate într-un semestru şi să nu aibă media scăzută la purtare. Sistemul a fost unul de succes, iar profesorii sunt uimiţi de felul cum s-au schimbat elevii.
Luminiţa Filip, directorul Colegiului “Ferdinand” din Timişoara, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că prima clasă profesională după model german a fost realizată în anul 2012, la solicitarea unei multinaţionale, care avea nevoie de electricieni.
“Am început cu o singură clasă de 17 elevi, electricieni, au terminat doisprezece. Din cei doisprezece, toţi au fost angajaţi”, spune Luminiţa Filip.
În anul 2016 - 2017, în cadrul unităţii de învăţământ au funcţionat trei clase profesionale de tip dual, pentru meseriile electrician, electromecanic şi operator maşini cu comandă numerică, fiind înscrişi în clasa a IX-a, a X-a şi a XI-a un număr de 180 de elevi. Şcoala a încheiat parteneriate cu nouă companii, care-i sprijină pe elevi în cei trei ani de studiu.
Datorită celor două burse în valoare totală de 400 de lei, clasele profesionale ale Colegiului Tehnic Energetic au devenit mai atractive decât cele de la liceu.
“În cele trei clase profesionale avem un număr de 180 de elevi, în timp ce la liceu sunt 150 de elevi. Pe lângă bursa de 400 de lei oferită lunar, cazarea la noi în cămin este gratuită, pentru a-i stimula. Ca să primească acea bursă, e stipulat în contract că elevii nu trebuie să aibă absenţe. Dacă fac mai mult de 15 absenţe nemotivate pe lună, li se taie bursa. De asemenea, trebuie să nu aibă media scăzută la purtare. Nu credeţi cum s-au schimbat aceşti copii. Ei sunt copii de la sat, pentru ei, cei 400 de lei contează. Sunt mai prezenţi la şcoală ca ceilalţi de liceu. Dacă ne uităm într-un catalog de şcoală profesională şi într-unul de liceu, se văd diferenţe, nu fac absenţe să nu piardă acea bursă”, explică Luminiţa Filip.
Cristian Coste este inginer şi predă de 23 de ani. Profesorul care le predă elevilor de la clasele profesionale de la Colegiul Tehnic Energetic spune că elevii sunt motivaţi să fie serioşi datorită bursei de 400 de lei.
“După ce văd ce condiţii au în fabrică, se schimbă. Mulţi nu au curăţenie acasă ca în industria asta. Şi când văd şi ce spectacol e acolo, se lucrează la cel mai înalt nivel în companii. Ei pot să plece să lucreze în orice colţ al lumii, pentru că tehnologia este la fel, poate chiar mai bună la noi. E clar, sunt mai motivaţi, se şi vede pe catalog. Cel mai mare chiulangiu are 21 de absenţe nemotivate pe semestru, şi avea înainte 160-200. 21 de absenţe <la zi> le fac într-o săptămână. După clasa a IX-a, când încep să meargă la fabrică, e altceva, când văd ce e acolo, se schimbă fantastic, se maturizează văzând cu ochii”, povesteşte Cristian Coste.
În anul şcolar 2016 - 2017, aproximativ 2.000 de elevi din judeţul Timiş erau înscrişi în 80 de clase profesionale, dintre care cinci după model german. Pentru anul şcolar următor, vor funcţiona după model dual patru clase profesionale în judeţul Timiş: două la Colegiul Tehnic Energetic, una la Colegiul Tehnic “Emanuil Ungureanu” din Timişoara, pentru meseria comerciant, şi una la Colegiul Tehnic “Valeriu Branişte” din Lugoj, în domeniul textile.
SURSA: Mediafax.ro
Bursă lunară şi cazare gratuită pentru elevii unui colegiu din Timişoara, care nu absentează
19 iunie 2017


Din aceeaşi categorie:
Ce trebuie să facă mulţi români până pe 25 mai. Acesta este termenul limită, nu se admit întârzieri
(27 aprilie 2022)
80 vizualizări
CFR Călători anulează vineri patru curse InterRegio pe ruta Bucureşti-Constanţa, din cauza vremii
(6 ianuarie 2017)
138 vizualizări
Crimă la Oradea. Ucigaşul a mai împuşcat şi un bărbat într-o parcare din oraş
(15 martie 2017)
244 vizualizări
Recomandările medicilor pentru zilele cu temperaturi scăzute
(25 februarie 2018)
120 vizualizări
Boicotam Bulgaria ? Boiko Borisov, premier : turiştii români sunt principalii vinovaţi de răspândirea virusului pestei porcine
(3 august 2019)
152 vizualizări
Bărbat cercetat sub control judiciar după ce a falsificat contul de Facebook al unei tinere de care s-a îndrăgostit, dar care l-a refuzat
(11 octombrie 2018)
133 vizualizări
Autorităţile au publicat o listă cu rata incidenţei pentru fiecare localitate în parte, în funcţie de care se reiau cursurile şcolare începând de luni. Ministrul Educaţiei a precizat că sunt 149 de localităţi aflate acum în scenariul roşu şi 903 în scenar
(5 februarie 2021)
61 vizualizări
Arafat: Clar ne pregătim pentru valul doi. Că va fi mai puternic, că va fi mai slab decât ăsta, nu poate nimeni să spună
(10 iunie 2020)
360 vizualizări
O eclipsă partiala de soare a avut loc astăzi în România
(21 iunie 2020)
135 vizualizări
Ambasada României în Marea Britanie a solicitat autorităţilor date privind naţionalitatea victimelor incidentelor de la Londra
(4 iunie 2017)
152 vizualizări
Paşapoartele vor fi livrate solicitanţilor, la domiciliu, prin poştă
(11 martie 2015)
186 vizualizări
Tradiţii şi superstiţii de Înălţarea Sfintei Cruci
(14 septembrie 2013)
4621 vizualizări
Proiect de lege: Uniforma să fie obligatorie în şcoli
(29 decembrie 2015)
204 vizualizări
Un proiect de lege ar putea să scape de stres jumătate din populaţia ţării. Ce avantaj ar putea câştiga cei care primesc cea mai banală amendă
(6 mai 2018)
42 vizualizări
Cutremur în România în noaptea de marţi spre miercuri! Ce magnitudine a avut şi unde s-a resimţit
(25 noiembrie 2020)
107 vizualizări
Preşedintele Iohannis a promulgat legea care reintroduce pensiile de serviciu ale aviatorilor
(22 aprilie 2015)
45 vizualizări
Olimpiada Internaţională de Chimie: Olimpicii români au luat trei medalii de aur şi una de argint
(2 august 2016)
433 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole