CSM va propune Ministerului Justiţiei ca persoanele care au fost victime ale unor vătămări corporale sau psihice să fie scutite de plata taxei de timbru pentru daunele pe care le cer.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, a hotărât, cu unanimitate, sesizarea ministrului Justiţiei cu propunerea de modificare a OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, în sensul ca acţiunile şi cererile având ca obiect despăgubiri civile pentru prejudiciile materiale şi morale decurgând din vătămări ale integrităţii fizice şi/sau psihice sunt scutite de la plata taxei de timbru.

Solicitarea de eliminare a taxei a fost făcută în urmă cu două luni

Propunerea vine după ce Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie a solicitat modificarea O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru.

În solicitarea făcută la începutul lunii martie, anul acesta, preşedintele Asociaţiei, Cătălin Radu Codescu, scria că „un număr important de judecători au solicitat plata unei taxe judiciare de timbru victimelor accidentelor de circulaţie, pentru acţiunile depuse în instanţa civilă în scopul valorificării drepturilor la integritate fizică şi psihică lezate în evenimentele rutiere.

Deciziile magistraţilor s-au bazat pe asimilarea eronată a acţiunilor şi implicit a drepturilor victimelor accidentelor de circulaţie cu cele evaluabile în bani, stabilindu-se taxe de timbru conform art. 3 din OUG nr. 80 / 2013”. Cererea a fost trimisă către Guvernul României, Avocatul Poporului şi Consiliul Superios al Magistraturii.