Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România solicită liderilor politici, instituţiilor publice şi reprezentanţilor presei să se abţină de la declaraţii şi acţiuni care pun presiune asupra Curţii Constituţionale ori incurajează cetăţenii să o facă, în contextul în care Curtea este chemată să decidă atât cu privire la constituţionalitatea prevederilor din OUG 13/2017, cât şi cu privire la conflicte constituţionale între puterile statului. De asemenea, magistraţii cer Guvernului asigurări că va publica imediat în Monitorul Oficial motivarea deciziei CCR privind OUG de modificare a codurilor penale.
"Constatăm cu îngrijorare că începe să se repete scenariul de anul trecut, când Curtea Constituţională a României a fost presată public, insistent şi repetat, să dea anumite decizii cu privire la constituţionalitatea unor dispoziţii penale referitoare la executarea mandatelor de supraveghere tehnică şi la definirea infracţiunii de abuz in serviciu. Amintim tuturor că statul român «se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecatorească – în cadrul democraţiei constituţionale», unde fiecare putere are un rol determinat, stabilit clar de Constituţie. Curtea Constituţională este «garantul supremaţiei Constituţiei», care este legea fundamentală şi temeiul statului de drept, asigurând, totodată, respectarea echilibrului între puteri", precizează UNJR într-un comunicat, amintind că "hotărârile Curţii Constituţionale sunt “general obiligatorii” şi trebuie respectate de toată lumea.
Magistraţii amintesc că în data de 31 ianuarie 2017, Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţ- nr. 13, Avocatul Poporului, Preşedintele României şi Consiliul Superior al Magistraturii au sesizat Curtea Constituţională a României, în baza competenţelor ce le aparţin, iar instanţa de contencios constitutional urmează acum să se pronunţe, proces care dovedeste că România a dobândit în cei 27 de ani de democraţie mecanisme de control reciproc şi că principiul esenţial al democraţiei de “checks and balances” între instituţii funcţionează.
"Prin urmare, orice fel de presiune făcută în acest moment asupra Curţii Constituţionale cu scopul de a-i influenţa decizia reprezintă, prin ea însăşi, o atingere adusă acestui principiu esenţial al democraţiei. Solicităm de aceea, din nou, tuturor instituţiilor, persoanelor publice şi cetăţenilor să dea dovadă de responsabilitate şi să se abţină de la acte şi declaraţii care ar putea fi interpretate ca presiuni asupra Curţii Constituţionale, făcute cu scopul de a o determina să pronunţe o anumită soluţie în cauza cu care este învestită", spun reprezentanţii UNJR.
Ei fac un apel public către Guvernul Grindeanu să ofere garanţii exprese că va asigura publicarea imediată în Monitorul Oficial a motivării deciziei CCR, indiferent de conţinutul acesteia.
Magistraţii solicită liderilor politici, instituţiilor şi presei să se abţină de la declaraţii şi acţiuni care pun presiune asupra Curţii Constituţionale
5 februarie 2017
- citeşte totul despre:
- judecatori,
- curtea constitutionala,
- romania,
- politicieni,
- presa,
- declaratii,
- presiune



Din aceeaşi categorie:
Sistemul cardului de sănătate s-a blocat din nou
(12 ianuarie 2016)
55 vizualizări
Ce trebuie să faci în ziua în care mergi la vaccinare? Ce mănânci, ce activităţi sunt permise şi cum se împacă vaccinul cu un pahar de alcool?
(29 ianuarie 2021)
66 vizualizări
ANI cere Parchetului instanţei supreme să îl cerceteze pe primarul Aradului, Gheorghe Falcă, pentru conflict de interese
(27 februarie 2017)
434 vizualizări
Răzvan Ionescu este noul prim-adjunct al SRI
(24 martie 2017)
515 vizualizări
ANOFM: Aproape 27.000 de locuri de muncă vacante la nivel naţional; cele mai multe sunt în Bucureşti, Prahova, Arad
(17 martie 2018)
120 vizualizări
ANPC cere închiderea staţiei de metrou de la Piaţa Victoriei
(29 ianuarie 2016)
207 vizualizări
De ce a fost adus în lanţuri în România Ştefan Achim, fost luptător în K1?
(3 ianuarie 2022)
761 vizualizări
Peste 3.100 de şoferi au rămas fără premise auto şi aproape 42.000 au fost amendaţi
(31 iulie 2016)
44 vizualizări
FAN Courier: 24 de angajaţi de la depozitul din Ştefăneşti au fost confirmaţi pozitiv cu coronavirus
(10 iunie 2020)
305 vizualizări
Restricţii de circulaţie pe multe drumuri din ţară!
(15 octombrie 2016)
58 vizualizări
CNADNR va plăti 14 milioane de euro pe kilometru, pentru un tronson din Autostrada Transilvania
(23 iunie 2014)
308 vizualizări
Preşedintele Iohannis: Începând din 8 februarie, majoritatea şcolilor se vor redeschide, în condiţiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel ca în ultimele săptămâni. Se revine la sistemul pe ”scenarii” (verde, galben şi roşu).
(15 ianuarie 2021)
85 vizualizări
De 1 Mai se deschid toate plajele de pe litoral
(4 aprilie 2014)
133 vizualizări
Droguri de peste jumătate de milion de euro, descoperite în bagajul unei turiste, pe Aeroportul din Otopeni
(22 noiembrie 2018)
128 vizualizări
Calendarul admiterii la liceu 2021 a fost modificat. Pe 25 iulie toţi părinţii care vor să depună fizic dosarele de înscriere trebuie să dea telefon sau e-mail la şcolile la care copiii lor au fost repartizaţi, ca să se programeze
(4 mai 2021)
91 vizualizări
SIMULARE BAC 2016. Rata de promovare
(22 martie 2016)
91 vizualizări
Alertă meteo: ploi şi vijelii în 12 judeţe
(14 iunie 2022)
20 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

În zilele noastre, este ușor să pariezi pe meciuri de fotbal live și pe zeci de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole