Chirurgul ortoped Gheorghe Burnei, de la Spitalul “Marie Curie”, preleva de la copii pe care îi opera ţesut osos şi ligamente, fără a cere acordul părinţilor, şi le ţinea în congelatorul unui frigider din unitatea sanitară, în care erau păstrate alimente şi băuturi alcoolice. Ţesuturile, deşi au fost păstrate în condiţii improprii şi nu au fost verificate bacteriologic şi viral, au fost transplantate altor copii, iar cele găsite la percheziţii urmau să fie folosite la alte intervenţii chirurgicale, potrivit procurorilor Parchetului Tribunalului Bucureşti.
Gheorghe Burnei, pus sub acuzare pentru luare de mită şi suspectat de experimente neautorizate pe copii, a fost plasat duminică în arest la domiciliu, în urma deciziei luate de Tribunalul Bucureşti, care a respins cererea procurorilor Parchetului Capitalei de arestare preventivă a chirurgului ortoped.
Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au arătat, în referatul cu propunere de arestare preventivă, că medicul Gheorghe Burnei a prelevat de la unii copii care i-au fost pacienţi ţesut osos şi ligamente, în condiţiile în care nu avea consimţământul părinţilor şi nu a respectat nici celor mai elementare norme în vigoare în acest domeniu.
Anchetatorii au găsit, la percheziţiile făcute sâmbătă la secţia de Ortopedie a Spitalului “Marie Curie”, ţesut osos şi ligament care erau ţinute în condiţii total improprii, “în congelatorul unui frigider de uz casnic situat într-un spaţiu comun”, în care mai erau depozitate mâncare, băuturi alcoolice şi alte produse alimentare.
“Aceste ţesuturi nu au fost verificate din punct de vedere bacteriologic şi viral, fiind total improprii transplantării ulterioare, nu au fost ambalate, conservate, deşi spitalul şi inculpatul aveau aceste obligaţiii legale”, au scris procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă a medicului Gheorghe Burnei.
Din primele date ale anchetei rezultă că aceste ţesuturi au fost deja folosite ca transplant pentru alţi copii, iar cele descoperite la percheziţii urmau să aibă o destinaţie similară.
“Aceste aspecte sunt cu atât mai grave cu cât spitalul şi inculpatul aveau posibilitatea legală de a apela la banca de ţesuturi pentru a realiza transplanturi într-un mod legal şi sigur pentru starea de sănătate a pacienţilor. Având în vedere cele descoperite a fost solicitat sprijinul unui specialist din cadrul Agenţiei Naţionale de Transplant”, au precizat procurorii.
Surse judiciare au declarat, duminică, pentru News.ro, că într-un frigider al secţiei de Ortopedie de la Spitalul "Marie Curie”, în care angajaţii îşi ţineau mâncarea, au fost găsite, în congelator, pungile cu oase de copii mici, unele probabil de cinci ani.
La percheziţii au mai fost găsite plăci metalice folosite pentru a fixa bucăţi de oase rupte care erau ţinute în pungi folosite în comerţ, au precizat sursele citate.
Gheorghe Burnei ar fi implantat unor copii dispozitive din ceramică neomologate, fragmente de oase de vită, pe care le fierbea şi bucăţi din filtre de tanc, iar în unele cazuri ar fi folosit şuruburi luate din comerţ.
Din datele existente până în prezent în dosar, chirurgul ortoped Gheorghe Burnei ar fi făcut experimente pe copii în peste 20 de cazuri, potrivit unor surse judiciare.
Denunţul împotriva chirurgului ortoped Gheorghe Burnei a fost făcut în septembrie, iar cauza vizează 15 fapte de corupţie comise în perioada octombrie-noiembrie, potrivit Parchetului Tribunalului Bucureşti.