Numărul foarte mare de tineri care vor să îşi înceapă viaţa pe propriile picioare, dar care nu pot îşi întemeieze o familie, pe motiv că nu îşi pot permite o locuinţă proprie, dă mari bătăi de cap aleşilor. Aceştia vor să-i ajute să nu stea cu părinţii până îşi vor putea cumpăra propria locuinţă.

Astfel, aleşii se gândesc să lansesze în viitoarea sesiune parlamentară un program social menit să îi ajute pe acei tineri cu vârsta de până în 35 de ani să aibă propria lor locuinţă, dacă nu cumpărată, măcar închiriată.

Statul va acorda o subvenţie de 35-40 la sută din valoarea chriei, iar restul sumei va fi suportată de către chiraş. Se va face un contract ferm între chiraş, proprietar şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe, iar banii vor fi viraţi direct beneficiarului, dintr-un cont special creat pentru acest lucru.

Această subvenţie se va acorda pe o perioadă de 5 ani. Sunt prevăzute şi sancţiuni, pentru cazurile în care chiriaşul nu plăteşte partea sa sau minte în legătură cu valoare chiriei.

Dacă se constată că a minţit în legătură cu valoarea chiriei, acesta pierde subvenţia şi va avea dosar penal. La fel şi proprietarul locuinţei. Atunci când, cu rea credinţă, chiriaşul nu dă partea sa de bani, pierde subvenţia şi dreptul de a mai sta în locuinţa respectivă. Totodată, va fi înscris în baza de date a Agenţiei ca rău platnic.

”Un studiu recent arată că peste 40 la sută dintre tinerii de până în 35 de ani stau împreună cu părinţii în speranţa de a pune bani deoparte pentru a-şi lua o casă a lor. Acest lucru e în dezavantajul acestora, întrucât intervine un sindrom de frustrare. Aşa cum se dau subvenţii pentru tot felul de lucruri, cred că în primul rând ar trebui să-i ajută pe tineri să aibă un loc al lor. În cei 5 ani, tinerii vor putea pune deoparte nişte bani şi îşi vor lua casa lor. Mai mult, dispare evaziunea fiscală, căci, pentru a primi banii, se va face un contract, între stat, proprietar şi chiriaş”, spun iniţiatorii proiectului de lege