Aproximativ 50 de noi proiecte de lege au fost depuse de senatori şi deputaţi în timpul vacanţei parlamentare, multe dintre acestea oferind bani şi stimulente financiare unor categorii sociale şi presupunând cheltuieli bugetare sporite, cum ar fi acordarea unei subvenţii de 20.000 de euro pentru ca tinerii să-şi construiască o casă, indemnizaţii mărite pentru mame, dar şi pentru unii militari.
Printre proiectele depuse la Camera Deputaţilor se află şi unul al social-democratului Florin Gheorghe, privind sprijinirea construirii de locuinţe pentru tineri. Proiectul prevede că statul sprijină accesul la o locuinţă proprietate personală prin acordarea, cu titlul gratuit, a unui teren cu suprafaţă maximă de 500 de metri pătraţi, în domeniul privat al statului, în intravilanul localităţilor, destinat exclusiv construcţiei unei locuinţe personale. În plus, statul va da o subvenţie de la bugetul de stat, în valoare de 35% din valoarea locuinţei. Subvenţia nu poate depăşi echivalentul în lei a 20.000 de euro.
Proiectul mai prevede că administraţiile publice locale sprijină accesul la locuinţă personală, prin extinderea şi racordarea la reţelele de utilităţi: apă, canalizare, gaze naturale şi energie electrică. Fondurile aferente acestei subvenţii se acordă de la bugetul de stat, prin MInisterul Dezvoltării Regionale.
Pot primi subvenţia de la stat tinerii care construiesc pentru prima dată o locuinţă, prin credit ipotecar sau din fonduri proprii, tinerii proveniţi din instituţii de ocrotire socială, care au împlinit 18 ani, tinerii cu dizabilităţi, familii tinere rămase fără adăpost în urma avarierii grave a locuinţei, din cauza unor calamităţi naturale, sau persoane evacuate din locuinţe expuse alunecărilor de teren.
Mai pot cere subvenţie persoane tinere calificate din agricultură, învăţământ, sănătate, administraţie publică şi culte, care îşi stabilesc domiciliul în mediul rural.
Deputatul independent Gheorghe Udrişte vine cu o propunere legislativă pentru ajutorarea mamelor şomere care au în îngrijire cel puţin trei copii. Potrivit legii sale, statul va acorda un ajutor bănesc în valoare de 60% din salariul minim brut pe ţară, împreună cu un ajutor viager echivalent cu alocaţia de stat minimă acordată pentru un copil. Acest ajutor viager se va acorda după data de la care ultimul copil pierde dreptul de a primi alocaţia de stat.
Potrivit iniţiativei lui Udrişte, ajutorul bănesc va continua să fie acordat mamelor şi dacă îşi pierd copiii, fie în urma decesului lor, fie în urma unui divorţ.
Condiţia de acordare a acestor bani este ca mama să nu realizeze venituri.
O altă propunere în sprijinul mamelor vine din partea social-democratul Andrei Sava, care doreşte modificarea modului de calcul al indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Astfel, este introdus un nou tip de concediu, de 6 luni, care va fi plătit în cuantum de 100% din nivelul salarial în plată. Sava doreşte şi introducerea unor stimulente de inserţie pentru revenirea mamelor la muncă, pentru cele care optează pentru concedii de unul sau doi ani. Cuantumul de plecare al indemnizaţiei este majorat de la 50% la 85% din salariu, potrivit aceleiaşi propuneri.
Deputatul UDMR Kerekes Karoly şi social-democratul Adrian Solomon au depus un proiect prin care foştii angajaţi ai Direcţiei Generale a Serviciului Muncii din perioada regimului comunist, dar şi militarii în termen, care au activat ca militari pe şantierele naţionale vor primi o indemnizaţie lunară, neimpozabilă, în valoare de 0,01 ISR pentru fiecare lună de stagiu militar. Astfel, ei ar putea primi 60 de lei pentru fiecare an ca militar activ.
O serie de alte propuneri au fost lansate de parlamentari pentru sprijinirea românilor din afara graniţelor. Mai mulţi parlamentari PNL au depus o lege privind simplificarea procedurii de înscriere în Registrul electoral, care să permită şi înregistrarea online. Măsura aceasta a fost însă prevăzută deja într-o OUG emisă la finalul lunii august.
Un proiect PSD-PNL prevede majorarea vârstei până la care paşapoartele minorilor pot fi emise gratuit, de la 6 ani, la 18 ani, iar liberalii vor şi ca paşapoartele românilor de peste 65 de ani să devină permanente.