Cele mai mari pagube în cazul producerii unor catastrofe naturale s-ar înregistra în prezent în Vrancea, Buzău şi Prahova, potrivit economica.net. Cu toate acestea, locuitorii acestor trei judeţe au încheiate printre cele mai puţine asigurări obligatorii pentru locuinţe.
În medie, zonele cu cel mai mare risc seismic din România sunt asigurate în proporţie de doar 21,42%.
Cât despre inundaţii, gradul de acoperire al asigurărilor este de 12,86%, iar pentru alunecări de teren, 17,23%.
Anual, România se confruntă cu un fenomen natural din ce în ce mai greu de anticipat şi de combătut: intensificarea inundaţiilor-fulger. Încă din 2006, autorităţile au început să lucreze la o strategie de reducere a efectelor acestor dezastre. Cu toate acestea, defrişările masive sau construcţiile în albiile râurilor, dar şi lipsa de informare a celor expuşi au agravat problema, spun specialiştii.
Pe de altă parte, în Buzău, oraş aflat în zona seismică Vrancea, sunt zeci de blocuri clasificate clădiri cu risc seismic ridicat, dar nimeni nu ştie unde sunt expertizele în baza cărora au fost puse bulinele roşii. Reprezentanţii primăriei ridică din umeri şi spun că vor căuta documentele. Până atunci, însă, nimeni nu poate spune exact în ce stare mai sunt imobilele şi la ce riscuri sunt expuşi locatarii.