Începând cu 1 iulie, indemnizaţia minimă de creştere a copilului creşte de la 600 lei la 1.063 de lei.

Astfel, potrivit noilor norme limita minimă a indemnizaţiei creşte la 85% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată (1.250 de lei), respectiv 1.063 de lei, faţă de 600 de lei, cât este în prezent, informează Mediafax. Limita maximă a indemnizaţiei este modificată, aceasta urmând să fie calculată la 85% din veniturile nete realizate.

De asemenea, suma suplimentară pentru gemeni/multipleţi sau situaţii de suprapunere creşte la 85 % din salariul minim brut pe ţară garantat în plată. Stimulentul de inserţie se stabileşte la 50% din indemnizaţia minimă.

Părinţii care depun pentru prima dată cerere pot opta pentru concediu şi plata indemnizaţiei de creştere pentru o perioadă de doi ani. Dacă doresc reluarea activităţii, aceştia pot depune cerere numai până la împlinirea de către copil a vârstei de un an şi zece luni pentru acordarea stimulentului de inserţie până când copilul împlineşte trei ani.

Părinţii care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani nu trebuie să depună cerere pentru a prelungi sau relua concediul. Pentru aceste persoane, cuantumul indemnizaţiei lunare aferente se realizează din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordării dreptului.

Totodată, prelungirea perioadei de acordare a stimulentului până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu handicap se face din oficiu.