Echipa formată din 11 arhitecţi români, a căror medie de vârstă este de doar 34 de ani, au reuşit să facă pasul către Festivalul Mondial de Arhitectură.
Alexandru Palcău, Cristina Grijincu, Claudia Nica, Dominique Bogdănaş, Aurel Cârloban, Robert Ghiţă, Bianca Smilschi, Virgil Cosma, Mihai Ghiţoi, Eugen Cauris şi Marius Tănase vor prezenta două proiecte la World Architecture Festival, care are loc în perioada 4-6 noiembrie, în Singapore.
Reprezentanţii biroului de arhitectură bucureştean Novelty Architecture & Engineering au desenat proiectele pentru viitoarea bază de instruire navală a marinarilor de la Constanţa, cât şi pentru centrul de sănătate de la Băile Figa, din judeţul Bistriţa-Năsăud, scrie Adevărul.
”Pentru noi contează calitatea şi diversitatea, nu cantitatea. Din păcate, în România nu se mai cere calitatea, ci preţul cel mai mic. Facem eforturi imense să ne respectăm meseria, căutăm provocări şi, de cele mai multe ori, le şi găsim. Nu urmărim să existe unitate în proiectele noastre, ci soluţii funcţionale diferite, soluţii arhitecturale unice şi soluţii tehnice inovatoare”, a spus Alexandru Palcău, care la doar 28 de ani este fondator al companiei de arhitectură ce va reprezenta România în Singapore.
Românii vor concura împotriva altor 700 de proiecte, realizate de arhitecţi din 47 de ţări.
”Premiul de la Festivalul Mondial de Arhitectură – dacă va fi – este onorific. nu constă în vreo răsplată materială. Acolo vorbim despre arhitectură pură”, a adăugat el.
Proiectele care participă la concurs vor fi analizate de arhitecţi celebri, precum Sir Peter Cook sau Sou Fujimoto.
”E o ocazie unică în viaţă pentru orice arhitect sau iubitor de arhitectură să ia parte la World Architecture Festival”, explică Palcău, care susţine că echipa sa ţinteşte premiul pentru Proiectul Anului 2015.
Tinerii arhitecţi români participă la concurs cu două proiecte: Skyline şi Legacy.
Primul va fi implementat la Constanţa, în 2017, urmând să fie sediul CERONAV – Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale.
Va fi situat pe malul lacului Siutghiol şi va avea opt niveluri, cu săli de curs, de testare, simulatoare, unităţi de cazare, sală de conferinţe, o cafenea şi un restaurant.
Al doilea proiect, Legacy, va fi finalizat în 2020 la Băile Figa, din Beclean, urmând să fie un centru de sănătate cu facilităţi balneo-SPA şi de întreţinere, spaţii de tratamente medicale şi întreţinere, dar şi de agrement pentru adulţi şi copii.
Complexul va mai cuprinde o salină subterană artificială, un restaurant, un bar şi o sală de conferinţe, toate urmând să funcţioneze pe întreg parcursul anului.
Până acum, firma de arhitectură Novelty a mai realizat planul falezei din oraşul Ovidiu, care va fi gata până la finalul acestui an, dar şi un complex de locuinţe în stil brâncovenesc în comuna Domneşti. Pe plan internaţional, tinerii arhitecţi români au proiectat locuinţe în Algeria şi Austria, un muzeu particular Audi în Germania şi complexul hipic Chevalin, lângă Paris.