Singurul submarin al Forţelor Navale Române ar putea intra într-un proces de operaţionalizare. Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat în cadrul unui interviu acordat TVR Plus, că pentru anii 2015-2016 ar putea fi planificate alocări bugetare pentru revitalizarea submarinului Delfinul, obiectiv ce este cuprins în Programul Multianual de Modernizare al Flotei României.

La începutul anului Mircea Duşa declara că una dintre fregatele T22 şi Submarinul Delfinul vor intra în proces de modernizare în 2014, peste câteva luni, cu ocazia festivităţilor legate de Ziua Marinei. „Nu ştiu cât va dura mandatul meu, să reuşesc să începem şi modernizarea submarinului Delfinul. Nu e vorba doar înlocuirea bateriilor, sunt şi alte lucrări de modernizare care trebuie realizate, şi vizavi de războiul electronic, şi vizavi de protecţia acestei capacităţi de luptă, având în vedere că trebuie să desfăşoare misiuni deosebite, în condiţiile în care situaţia politico-militară din zonă s-a schimbat. Şi cred că această unitate de luptă din dotarea Forţelor Navale Române trebuie pusă în funcţiune şi sper să reuşesc acest lucru“, a spus ministrul.  

Despre revitalizarea „Delfinului“ se vorbeşte an de an de aproape 20 de ani, fără a se schimba nimic, costurile pe care o astfel de operaţiune sunt estimate la câteva zeci de milioane de dolari (20-50 de milioane).

O navă performantă, dar neglijată

„Delfinul“ a fost construit în Uniuea Sovietică şi predat României în 1985. A costat 40 milioane de dolari şi a fost adus în ţară în secret. „Delfinul“face parte din clasa Kilo, fiind specializat pe vânătoarea de submarine nucleare şi este printre cele mai moderne submarine din Marea Neagră.

Submersibilul este complet învelit într-o alveolă din cauciuc, iar instalaţiile sunt silenţioase.  Raza sa de acţiune este de cinci ori mai mare decât submarinele din clase similare din dotarea NATO. Capacităţile acestui submarin au fost demonstrate în Golful Persic, când flota americană a intrat în stare de alarmă după ce nici unul dintre cele trei submarine Kilo scoase în larg de Iran nu a putut fi detectat. De atunci clasa Kilo a fost supranumită „Black Hole“ (gaura neagră).  

Nava poate activa pe mare timp de 45 de zile. Delfinul a îndeplinit cu succes 67 de misiuni, cu 2000 de ore de acţiune în imersiune. În urma unui test efectuat în anii 90, avioane americane specializate în depistarea de submarine nu au putut depista submarinul Delfinul scufundat, spre surprinderea comisiei americane.

Începând din 1996, „Delfinul a fost tras la cheu din cauza epuizării acumulatorilor motorului. Înlocuirea acestora ar costa cel puţin 20 de milioane de dolari.

Sursa: Resboiu.ro