Alţi 15 copii cu vârste de sub un an, suferinzi de malformaţii grave la inimă, au fost operaţi, săptămâna aceasta, la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti, de medici români şi italieni, în cadrul programului de cooperare început în 2013, a anunţat, vineri, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
"În iulie, am semnat extinderea Programului de cooperare între Ministerul Sănătăţii şi Clinica San Donato din Italia, program în cadrul căruia echipe de medici italieni şi români operează copii cu malformaţii congenitale cardiace, în spitale din România. Şi a fost o decizie înţeleaptă, deoarece proiectul este unul de succes. Într-un an, au fost efectuate 60 de intervenţii. Practic, au fost salvaţi, aici, acasă, 60 de copii cu malformaţii cardiace, fără a mai fi necesar transferul lor în unităţi sanitare din alte ţări . Am stabilit astăzi (vineri) că vom continua acest program şi îl vom dezvolta la nivel naţional", a mai spus ministrul Sănătăţii, care s-a întâlnit vineri, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie", cu medicii italieni şi români care colaborează în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice.
Ministrul Sănătăţii a precizat că misiunea medicală prin care au fost operaţi, săptămâna aceasta, 15 copii este a şasea din cadrul programului de cooperare.
"Au fost şi cazuri unice. De exemplu, un copil care avea cordul crescut în afară a fost operat cu succes. (... ) Astăzi (vineri - n.r.) s-a dat drumul şi procedurii de cataterism, pentru cei care nu mai suportă intervenţia chirurgicală. Azi sunt două astfel de cazuri", a precizat, la rândul său, chirurgul Iosef Tammam, de la Clinica San Donato.
În cadrul aceluiaşi program, 13 cadre medicale din România au fost instruite în domeniul chirurgiei cardiace pediatrice.
Chirurgul de la San Donato a mai spus că, şi în aceste zile, o echipă de medici români se află în Italia, dar sunt deja multe operaţii făcute de români singuri sau sub supraveghere.
"Medicii români au operat şi singuri. Aveţi un program foarte bun, care va cuprinde centrele de la Bucureşti, Iaşi, Cluj, Târgu Mureş şi Timişoara. Este foarte important că am început cu intervenţii mai simple, acum am ajuns la operaţii complexe, făcute la copii care au vârsta de două luni şi care rămâneau în situaţii foarte grave, aveau mereu infecţii, mereu trebuiau internaţi în spital", a mai spus el.
Şi prof. dr. Alessandro Frigiola a ţinut să sublinieze importanţa acestui program şi faptul că, datorită acestuia, în România va funcţiona un centru independent capabil să trateze sute de pacienţi.
"Medicii români şi asistentele sunt foarte buni. Nu aveau experinţă, i-am pregătit, ei au învăţat, iar centrul a crescut. Faţă de anul trecut, acum este pregătit să opereze. (...) Veţi avea un centru independent capabil să trateze sute şi sute de pacienţi. Să fiţi mândri de acest program care tratează copii. Este un lucru important, nu este un joc acest centru", a spus profesorul Frigiola.
Mortalitatea infantilă cauzată de malformaţii congenitale ale sistemului circulator reprezintă peste 11% din totalul deceselor copiilor cu vârste sub un an. În rândul nou-născuţilor, numărul cazurilor cu astfel de probleme este de aproximativ 2.000 pe an.