De Ziua Marinei Militare, ministrul Apărării a promis ceea ce vroiau să audă comandanţii Forţelor Navale. Mirce Duşa a anunţat că programul de modernizare a fregatelor Tip 22 va fi finanţat din acest an şi presupune înzestrarea navelor cu echipamente de ultimă generaţie, „Am majorat bugetul pentru Ministerul Apărării Naţionale şi, chiar în acest an, odată cu rectificarea bugetară, prim-ministrul a fost de acord să aloce o sumă suplimentară Ministerului Apărării Naţionale tocmai pentru modernizarea şi continuarea programului de modernizare şi înzestrare a Armatei Române şi în special a Forţelor Navale. În acest an începem derularea unor programe de modernizare a fregatelor, însemnând modernizarea sistemelor electronice de luptă, dotarea cu muniţie şi armament de ultimă generaţie“, a declarat Mircea Duşa.

El a spus că şi-ar dori ca în mandatul său să înceapă şi modernizarea submarinului Delfinul.

„Nu ştiu cât va dura mandatul meu, să reuşesc să începem şi modernizarea submarinului Delfinul. Nu e vorba doar înlocuirea bateriilor, sunt şi alte lucrări de modernizare care trebuie realizate, şi vizavi de războiul electronic, şi vizavi de protecţia acestei capacităţi de luptă, având în vedere că trebuie să desfăşoare misiuni deosebite, în condiţiile în care situaţia politico-militară din zonă s-a schimbat. Şi cred că această unitate de luptă din dotarea Forţelor Navale Române trebuie pusă în funcţiune şi sper să reuşesc acest lucru“, a mai declarat ministrul Apărării, Mircea Duşa.

Fregatele au venit „bărbierite“ de la britanici

Cele două fregate britanice au fost cumpărate de statul român, în timpul guvernării Năstase, cu suma de 134 milioane de euro. Navele au fost lansate la apă în 1986 şi fusesesră retrase din serviciu de Marina Regală Britanică în 2002, din cauza costurilor mari de întreţinere. În momentul livrării, britanicii au demontat toate sistemele defensive şi armamentul.  Astfel, lansatoarele Exocet şi SeaWolf (cu radarele de urmărire aferente) au fost demontate şi navele au primit un set minimal de echipamente cum ar fi tunul Oto Melara de 76mm, în locul vechiului tun de 120 mm,  controlat deocamdată doar printr-un sistem optic Radamec T2500, un sistem de conducere a focului Nautis 3 si un sistem de contramăsuri electronice Terma.

 
La data achiziţiei se planifica o a doua etapă a programului de modernizare pentru anii 2008-2009, în care fregatele să îşi primească armamentul principal, rachetele anti-navă şi anti-aeriene precum şi înlocuirea sistemelor radar cu unele mai moderne. Aceasta etapă a fost amanată succesiv, abia  în 2012 s- luat decizia de reîncepere a procesului de modernizare, cu derularea procedurilor de atribuire a contractelor şi lucrările efective urmând a se desfăşura din 2013.

Lista de echipamente necesare nu este deloc scurtă şi ar cuprinde:
- un nou radar multifuncţional de cercetare şi descoperire ţinte aeriene şi navale, care să-l înlocuiască pe cel actual Marconi 967/968.
- sistem de rachete anti-aeriene
- in funcţie de alegerea tipului de rachete AA, radar de urmărire ţinte şi ghidare rachete
- radar pentru controlul tunului de 76mm
- sistem de rachete navă-navă
- sistem de apărare anti-aeriană cu raza foarte scurtă de acţiune
- opţional, în functie de accentul pus pe rolul SAM, un radar de cercetare aeriana şi avertizare timpurie cu raza lungă.
- un sonar remorcat şi, optional, un nou sonar ambarcat.
- pentru elicopterele navale, rachete anti-navă.