Guvernele din toată lumea caută soluţii pentru reducerea poluării. Un oraş din Europa nu-ţi mai dă voie să conduci acolo maşini diesel.

 

Maşinile cu motoare clasice, pe benzină şi motorină, reprezintă o sursă semnificiativă de poluare. Problema e mult mai mare în oraşele în care trăiesc milioane de cetăţeni, aglomerate, oraşe în care străzile sunt pline de astfel de maşini. E motivul pentru care Uniunea Europeană a venit cu norme dure, pe care toţi producătorii de autoturisme trebuie să le respecte.

 

Numai că ele sunt valabile, evident, numai pentru maşinile noi. Problema e cu cele vechi, care încă se găsesc în număr foarte mare pe străzi. Soluţia găsită de mulţi constructori are un singur nume: maşini electrice sau hibrid. Dar guvernele trebuie să intervină pentru ce e acum pe străzi.

 

Autorităţile din Roma au făcut-o deja

 

Soluţia găsită de Roma în cazul celor cu maşini diesel

Primăria din Roma a luat o măsură drastică. A trecut de la avertismente la sancţiuni şi a decis să interzică temporar toate maşinile diesel. Adică toate autovehiculele care au motoare alimentate cu motorină. Din cauza poluării, autorităţile au anunţat o interdicţie temporară de circulaţie pentru autovehiculele cu motoare diesel.

 

Restricţia intră în vigoare marţi, 14 ianuarie, şi e valabilă în anumite intervale orare. Au fost alese exact orele de vârf, la care cetăţenii pleacă spre muncă sau se întorc de la serviciu – adică 7.30-10.30 şi 16.30-20.30.

 

Ce s-a întâmplat în Roma se aplică şi-n Bucureşti atunci când vine vorba de poluare. Primarul capitalei Italiei, Virginia Raggi, a luat această decizie drastică după ce a observat că nivelul particulelor (PM10) în atmosferă a depăşit nivelul critic în mai multe locuri din oraş.

 

Interdicţia nu se aplică autobuzelor, taxiurilor şi altor mijloace de transport pentru servicii publice. Circulaţia vehiculelor diesel era deja restricţionată la Roma lunea şi duminica, dar numai pentru automobilele vechi, neconforme cu standardele actuale de poluare din Uniunea Europeană.

 

Şi primarul Bucureştiului, Gabriela Firea, încearcă să scape de maşinile vechi de pe străzi, dar nu se ştie, încă, dacă această măsură se va dovedi una utilă.

 

 

 

 

Sursa: www.romania-life.ro