Camera Reprezentanţilor a votat pentru punerea sub acuzare (prima fază a procedurii suspendării) lui Donald Trump, pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului. Votul decisiv pentru îndepărtarea din funcţie aparţine însă Senatului care, după votul din Camera Reprezentanţilor, va judeca faptele pentru care este acuzat Trump.

 

După 6 ore de dezbateri, votul din Camera Reprezentanţilor a fost în linia de partid, adică majoritar împotriva preşedintelui Trump, căci democraţii deţin majoritatea în Cameră. Doar doi democraţi (despre care se crede că vor schimba partidele în curând) au votat împotriva celor două articole. Un al treilea a votat doar pentru unul dintre articole. Un reprezentant independent republican a votat pentru învinuirea lui Trump în cazul ambelor articole. 

 

În timp ce se vota, Donald Trump ţinea cel mai lung discurs al său, de aproape două ore. După aflarea rezultatului, Trump a făcut apel la unitatea republicanilor.

 

Potrivit votului din Camera Reprezentanţilor, Donald Trump trebuie judecat pentru abuz de putere, existând suficiente probe că ar fi condiţionat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina şi o primire a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă de reluarea investigării fiului lui Joe Biden, potrivit primului articol – adoptat cu 230 de voturi „pentru” şi 197 „împotrivă”. Al doilea articol, cu 229 de voturi „pentru” la 198 „împotrivă”, se referă la acuzaţia de obstrucţionare a Congresului pentru că Donald Trump a împiedicat anchetarea cazului (numit de analişti „Ukrainegate”).

 

Constituţia Statelor Unite permite Congresului să înlăture preşedinţii înainte ca aceştia să încheie mandatul, dacă  există acuzaţii privind infracţiunile de „trădare, luare de mită sau alte infracţiuni importante” şi sunt suficienţi parlamentari care votează împotriva preşedintelui.

 

După votul din Camera Reprezentanţilor, procedura se mută la Senat care joacă rolul instanţei de judecată. O echipă de parlamentari din Cameră, cunoscuţi sub numele de „manageri”, joacă rolul procurorilor. Preşedintele are avocaţi în apărare, iar Senatul îndeplineşte funcţia de juriu. Dacă cel puţin două treimi dintre senatori îl găsesc vinovat pe preşedinte, acesta este înlăturat, iar vicepreşedintele preia cea mai înaltă funcţie în stat. Nu există nicio cale de atac.

 

Donald Trump este al treilea preşedinte din istoria Statelor Unite vizat de destituire. Primul caz a fost al lui Andrew Johnson în 1868, apoi Richard Nixon în 1974, în urma scandalului Watergate. Nixon a demisionat însă înainte ca procedura de destituire să fie finalizată, deşi câştigase al doilea mandat chiar în timpul procedurii. Mulţi analişti consideră că acelaşi efect l-ar putea avea şi asupra lui Trump, mai ales că republicanii controlează Senatul.

 

Ultimul caz a fost cel al lui Bill Clinton, în 1998, în urma scandalului sexual cu Monica Lewinski. Nici Clinton, nici Johnson nu au fost demişi pentru că au avut susţinerea Senatului.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro