O adolescentă de 19 ani din Feni, un oraş micuţ din Bangladesh, a fost stropită cu kerosen şi arsă de vie în şcoala în care învăţa, la două săptămâni după ce a depus o plângere de hărţuire sexuală pe numele directorului şcolii, relatează BBC News.

Moartea fetei, la cinci zile după ce a fost incendiată la şcoală, a provocat unde de şoc în Bangladesh şi a pornit o dezbatere aprinsă privind vulnerabilitatea victimelor agresiunilor sexuale.

Nusrat Jahan Rafi învăţa la o şcoală islamică din oraşul Feni, situat la aproximativ 160 de kilometri de capitala Dhaka. Pe 27 martie, fata a dezvăluit că directorul şcolii a chemat-o la el în birou şi a început să o atingă nepotrivit. Înainte ca situaţia să escaladeze, tânăra a reuşit să fugă din biroul directorului.

Spre deosebire de alte victime ale hărţuirii sexuale din Bangladesh, care ţin sub tăcere astfel de întâmplări, de teamă să nu fie stigmatizate şi „făcute de ruşine în societate”, Nusrat a mers la poliţie chiar în ziua atacului.

Fata a dat o declaraţie şi a depus o plângere pe numele directorului, însă în loc să o protejeze, un poliţist i-a filmat declaraţia cu telefonul mobil. În clipul video, Nusrat, vizibil traumatizată de cele întâmplate, încearcă să îşi ascundă faţa în mâini. Poliţistul îi spune că ce s-a întâmplat „nu e mare lucru” şi îi ordonă să îşi arate chipul.

După ce fata a mers la poliţie, directorul şcolii a fost arestat. Însă pentru Nusrat, situaţia s-a înrăutăţit. Un grup mare de oameni a ieşit în stradă pentru a cere eliberarea directorului, la un protest organizat de doi elevi, unde au participat şi politicieni locali. Oamenii au început să dea vina pe adolescentă, iar familia ei să îşi facă griji pentru siguranţa fetei.

Pe 6 aprilie, la 11 zile după agresiunea sexuală, Nusrat a mers la şcoală, unde urma să dea un examen.

„Am dus-o la şcoală şi am încercat să intru în incintă, dar am fost oprit şi nu mi s-a permis accesul. Dacă nu aş fi fost împiedicat, aşa ceva nu s-ar fi întâmplat niciodată”, spune fratele elevei.

Sub pretextul că unul dintre prietenii ei este bătut pe acoperişul şcolii, o colegă a adolescentei a convins-o pe Nusrat să meargă pe acoperiş. Aici, o aşteptau patru sau cinci persoane, îmbrăcate în burka, pentru a nu fi recunoscute. Acestea au început să o preseze să îşi retragă plângerea făcută împotriva directorului, iar când tânăra a refuzat, au stropit-o cu kerosen şi i-au dat foc.

Şeful poliţiei spune că atacul brutal asupra lui Nusrat a fost făcut astfel încât „să pară o sinucidere”. Planul criminalilor a eşuat când Nusrat a fost salvată. Fata a reuşit inclusiv să dea o declaraţie şi să povestească ce s-a întâmplat pe acoperiş.

„Unul dintre criminali îi ţinea capul în jos lui Nusrat, aşa că nu a ajuns kerosen şi pe capul ei”, a spus şeful poliţiei.

Însă la spital, medicii au descoperit că adolescenta avea arsuri pe 80% din suprafaţa corpului, aşa că au transportat-o de urgenţă la spitalul din capitala Bangladeshului.

În ambulanţă, temându-se că nu va supravieţui, Nusrat a înregistrat un clip video în care afirmă că „directorul m-a atins, iar eu voi lupta contra acestei infracţiuni până la ultima suflare”. De asemenea, ea a reuşit să îi identifice pe câţiva dintre cei care i-au dat foc.

Pe 10 aprilie, Nusrat a murit. Mii de oameni au participat la ceremonia de înmormântare.

Între timp, poliţiştii au arestat 15 persoane, şapte dintre care ar fi fost implicate în această crimă. Printre cei arestaţi se numără şi cei doi elevi care au organizat protestul de susţinere a directorului.

Directorul şcolii a rămas în arest, iar poliţistul care a filmat declaraţia lui Nusrat a fost destituit din funcţie şi mutat la alt departament.

Moartea adolescentei a declanşat o serie de proteste masive, iar mii de persoane au luat cu asalt reţelele de socializare pentru a-şi exprima furia legată de ce i s-a întâmplat tinerei.

„Multe fete nu vorbesc despre ce li se întâmplă tocmai de teama acestor incidente. Burka, nici rochiile făcute din fier nu îi pot opri pe violatori”, este unul dintre comentariile apărute pe reţelele de socializare.

În 2018, în Bangladesh au fost semnalate 940 de cazuri de viol. În realitate, numărul violurilor şi agresiunilor sexuale este mult mai mare, doar că puţine sunt femeile care nu se tem să vorbească.