Am aflat deja că gripa se răspândeşte extrem de uşor, doar prin respirat, dar asta nu înseamnă cu nu poţi să te fereşti de ea.

Arnold Monto, fizician şi epidemiolog la University of Michigan School of Public Health, se ocupă cu studierea gripei. El a explicat mai multe despre prevenirea gripei.

Mulţi oameni se întreabă dacă are rost să se vaccineze acum, în plin sezon al gripei. Efectul de imunizare al vaccinelor apare după vreo două săptămâni. Totuşi, este recomandat să te vaccinezi dacă nu ai făcut asta deja, pentru că transmiterea gripei se poate extinde până în primăvară.

În ceea ce priveşte simptomele, tusea şi febra sunt cele mai întâlnite, deşi febra este mai rar întâlnită în cazul persoanelor în vârstă. Alte simptome includ durere a muşchilor şi indispoziţie. Dacă ai vreunul din aceste simptome, este bine să mergi la doctor sau să îl suni. Persoanele mai în vârstă sau care suferă de alte boli sunt mai predispuse să dezvolte complicaţii, dacă nu merg la medic din fazele incipiente ale gripei. Dacă gripa s-a instalat deja, e bine să eviţi să mergi în locuri cu mulţi oameni, cum este locul de muncă. În acest mod, vei evita să răspândeşti virusul către alţi oameni.

Când vine vorba de tratament, doctorul va şti mai bine decât tine şi decât Google ce îţi trebuie. Există un grup de medicamente antivirale numite inhibitori ai neuraminidazei. Dacă sunt adminsitrate devreme, în primele două zile de la apariţia gripei, ele sunt extrem de eficiente. Cel mai cunoscut medicament de acest tip se găseşte în farmacii sub numele de Tamiflu şi poate fi eliberat doar cu prescripţia medicului. Studiile arată că scurtează perioada de boală şi previne complicaţiile.

Orice ar fi, nu lăsa gripa să treacă de la sine. Pot apărea multe complicaţii evitabile. La adulţi poate apărea pneumonia, iar la cei mici otita.