Revelionul este un prilej de bucurie pentru toată lumea, însă focurile de artificii şi petardele nu stârnesc entuziasmul necuvântătoarelor.

Animalele de companie, câini, pisici dar şi păsări, trec prin moment dificile când pornesc pocniturile. Aşa că specialiştii veterinari le recomandă stăpânilor câteva trucuri, pentru a le diminua spaima din noaptea de Revelion.

Motanul Bobiţă a trecut deja cu bine de patru Revelioane. A avut norocul să fie în preajma familiei, astfel că nu a suferit prea mult, din cauza focurilor de artificii. Specialiştii spun că în noaptea dintre ani se înregistrează cele mai multe cazuri de pierderi de câini şi pisici. Iată cum putem să ne ajutăm patrupedele:

Medic veterinar: ”Dacă sunt plecaţi stăpânii, să lase deschis televizor sau radio, să fie cât de estompat focul de artificii. Bineînţeles, să închidă geamurile, că am avut în nemumărate cazuri că animalele au încercat să evadeze sau să îşi provoace răni destul de grave. Am avut caz de jupire a pielii, inclusiv fracturi ale membrelor.

Unii preferă să iasă pe înserat la o lungă plimbare cu câinele în lesă, pentru ca în toiul nopţii să fie obosit şi să poată dormi adânc.

În cazul câinilor care sunt ţinuţi în curte, stăpânii trebuie să se asigure că aceştia nu se rănesc. Indicat ar fi ca în perioada artificiilor, câinii să fie lăsaţi în perimetre sigure, boxe, magazii sau cel mai bine în holul casei, unde să-şi poată vedea stăpânii.

În orice caz, nu trebuie să le daţi medicamente pentru liniştire, nici măcar pe bază de plante, fără avizul medicului veterinar.