Oamenii vor înceta să mai întreţină relaţii sexuale pentru a procrea, în viitorul nu foarte îndepărtat, iar cei mai mulţi dintre copii vor fi concepuţi în laborator, crede un profesor de la Universitatea Stanford, citat de publicaţia The Independent.

Profesorul Henry Greely, director al unui centru destinat studiilor privind bioştiinţa din cadrul Universităţii Stanford, consideră că peste 20 de ani cei mai mulţi dintre copiii din ţările dezvoltate vor fi concepuţi în laborator şi nu în urma relaţiilor sexuale dintre parteneri şi sugerează chiar că procesul natural de concepţie va fi stigmatizat.

Greenly susţine în cartea sa denumită "Sfârşitul sexului şi viitorul reproducerii umane" că "în 20 până la 40 de ani, atunci când un cuplu va dori un copil, bărbatul va dona spermă, iar femeia va dona celule din piele care vor fi folosite pentru a crea celule stem".

Aceste celule stem vor fi folosite apoi pentru a fi transformate în ovule, care vor fi fertilizate cu ajutorul spermei. Embrionii vor putea fi ulterior selectaţi. "Viitorilor părinţi li se va spune: "Aceşti cinci embrioni au maladii grave, nu îi vreţi. Cei 95 rămaşi vor fi, de asemenea, evaluaţi, cu plusuri şi minusuri", susţine profesorul Henry Greely.

Dintre aceştia, unul singur va fi ales pentru a fi implantat în uter. 

Cercetătorul crede, de asemenea, că embrionii vor fi grupaţi pe categorii: "Părinţii vor primi embrionii pe categorii: într-o categorie se vor afla cei cu boli grave, incurabile, care pot afecta până la 1-2% dintre embrioni. O altă categorie va include embrioni cu alte maladii. O a treia se referă la embrionii "cosmetici", respectiv cei care vor stabili culoarea părului, a ochilor, forma feţei, iar a patra categorie va include trasăturile comportamentale".

"Cred că în ceea ce priveşte această ultimă categorie, informaţiile sunt destul de limitate. Nu vom putea spune: "Acest copil va fi un geniu", dar vor putea probabil spune: "Acest copil are 60 la sută şanse să fie printre cei mai inteligenţi", scrie Greely în cartea sa.

Potrivit acestuia, acest mod de a fi creaţi copiii va deveni ceva obişnuit până în punctul în care o femeie care va rămâne însărcinată în urma unei relaţii sexuale va fi declarată iresponsabilă.