5,5 milioane de oameni au murit în 2013 din cauza poluării aerului, avertizează oamenii de ştiinţă. Mai mult de jumătate dintre decesele premature de pe Glob s-au înregistrat în India şi China, iar cercetătorii au ajuns la concluzia că multe dintre ele au fost provocate chiar de aerul extrem de poluat din aceste zone. Afecţiunile cauzate de noxe au provocat în 2013 moartea a 1,6 milioane de oameni în China şi a 1,4 milioane de persoane în India.

Poluarea aerului a determinat moartea prematură a peste 5,5 milioane de oameni în anul 2013, arată o cercetare prezentată vineri, iar mai mult de jumătate dintre aceste decese s-au înregistrat în India şi China, cu o probabilitate mare ca numărul persoanelor care suferă de boli cauzate de aerul irespirabil din aceste ţări să crească în viitor.

Potrivit cercetătorilor din Statele Unite, Canada, China şi India, care şi-au prezentat descoperirile la întâlnirea anuală a Asociaţiei Americane pentru Progresul Ştiinţei de la Washington, bolile cauzate de poluarea aerului au ucis în 2013 1,6 milioane de oameni în China şi 1,4 milioane în India.  
 
„Poluarea aerului este al patrulea cel mai mare factor de risc care provoacă decesul la nivel global, şi de departe cel mai important factor de mediu care determină îmbolnăvirea”, a spus Michael Brauer, un cercetător de la Universitatea British Columbia. Acesta a adăugat şi că poluarea aerului contribuie la dezvoltarea bolilor de inimă, a cancerului la plămâni, bronşitelor, emfizemului pulmonar şi infecţiilor acute. 
 
Brauer şi colegii săi au comparat problema din Asia cu bolile pe care oamenii le resimt după secole întregi de revoluţie industrială în Statele Unite şi Europa: creştere economică masivă sufocată de nori de materie toxică ce plutesc prin aer.
 
În 2013 doar poluarea produsă de arderea cărbunelui a ucis în China 366.000 de oameni, a indicat cercetătoarea Qiao Ma. Aceasta a spus că cei mai mulţi poluanţi din această ţară au fost degajaţi tocmai de această ardere a cărbunelui pentru obţinerea energiei electrice, dar şi că noile obiective în materie de reducere a emisiilor pe care China şi le-a stabilit ca urmare a discuţiilor de la Paris referitoare la schimbările climatice nu sunt suficiente. 
 
„Chiar şi în cel mai optimist scenariu al anului 2030, populaţia din China va raporta 990.000 de decese premature la 1,3 milioane de morţi în fiecare an”, a spus Ma. Beijing, oraşul din care aceasta provine şi în care îşi desfăşoară activitatea, a declanşat primele „coduri roşii” de smog anul trecut. Alte studii care sondează efectele poluării au ajuns la concluzia că noxele omoară mii de oameni în fiecare zi. „Cred că este nevoie urgent de politici mult mai agresive în acest sens”, a completat Ma. 
 
La rândul său, cercetătorul Chanda Venkataraman a pus nivelurile extrem de ridicate ale poluării din India pe seama folosirii industriale a cărbunelui, lemnului şi a arderii dejecţiilor, care degajă în aer cantităţi enorme de cenuşă şi particule toxice, multe dintre ele şi în casele familiilor sărace care se folosesc de astfel de metode. 
 
Circa 920.000 de decese din această ţară au fost atribuite poluării exterioare, precum particulele nocive eliberate de centralele electrice şi de emisiile autovehiculelor. Mai departe, aproximativ 590.000 de morţi au fost cauzate de poluarea din gospodărie: emisiile declanşate de arderea diverselor substanţe pentru încălzirea locuinţelor şi pentru gătit. 
 
Venkataraman, profesor la Institutul Indian de Tehnologie din Bombay, a spus că autorităţile indiene trebuie să combată toate aceste trei surse: cărbunele industrial, arderile din agricultură şi poluarea din gospodărie. 
 
Oamenii de ştiinţă au salutat iniţiativa legiuitorilor din Statele Unite, Canada, din vestul Europei şi Japonia, dar şi pe aceea a predecesorilor lor care au fost creditaţi cu realizări majore în combaterea poluării în ultimii 50 de ani. „De fapt, noi avem răspunsul la această problemă extrem de importantă”, a spus Bauer. 
 
„Faptul că am fost responsabil de crearea şi implementarea de strategii pentru îmbunătăţirea calităţii aerului în Statele Unite mă face să fiu conştient de cât este de dificil acest proces”, a spus într-o declaraţie publică Dan Greenbaum, fostul conducător al departamentului pentru protecţia mediului de la Universitatea din Massachusetts. 
 
Curtea Supremă din Statele Unite a sistat cele mai recente încercări de a modifica legea emisiilor de carbon din Statele Unite, ordonând Agenţiei americane de Protecţie a Mediului să nu adopte noile legi propuse de Barack Obama referitoare la centralele termice care funcţionează pe bază de cărbune, cel puţin până când nu este dovedită legalitatatea acestor reglementări. Această interdicţie a ridicat semne de întrebare referitoare la atitudinea viitoare a ţărilor care s-au întâlnit anul trecut la Paris şi la retragerea acestora de la respectarea angajamentelor, dar administraţia preşedintelui american a insistat că decizia nu va afecta în niciun fel înţelegerea.