Potrivit unor cercetători americani, recurgerea masivă la SMS-uri determină tulburări ale somnului şi probleme relaţionale. Cei care trimit multe SMS-uri în timpul zilei dorm noaptea mai prost decât ceilalţi, scrie metronews.fr.
Pentru evitarea stresului şi a insomniei, una din reguli este oprirea telefonului mobil noaptea. Cercetători de la Universitatea americană Washington and Lee arată că telefonul ar influenţa calitatea somnului chiar dacă este utilizat doar ziua. Studiul lor, publicat în revista Psychology of Popular Media Culture, dezvăluie faptul că, cu cât utilizatorii trimit mai multe SMS-uri ziua, cu atât dorm mai prost noaptea.
Ei au analizat comportamentul unor studenţi de la universitatea menţionată, care au răspuns la un chestionar despre starea lor emoţională, somn şi numărul de SMS-uri trimise în cursul unei zile. Pentru a putea evalua calitatea somnului, autorii studiului au recurs la un instrument de măsură numit indicele Pittsburgh, care are la bază cinci criterii: durata somnului, cât timp îi trebuie subiectului să adoarmă, dormitul efectiv, tulburări nocturne, aţipitul în timpul zilei.
Comparând datele, cercetătorii au constatat că cei care îşi petreceau cel mai mult timp trimiţând SMS-uri aveau cele mai multe tulburări ale somnului. Ei menţionează două motive. Primul, clasic, constă în faptul că utilizatorii vor cu orice chip să răspundă imediat la mesaje, nu contează ora. A doua cauză este ceva mai surprinzătoare: folosirea excesivă a SMS-urilor poate fi la originea unei tensiuni sociale. Potrivit cercetătorilor, limbajul textelor scurte ar fi în realitate un vector de stres, nefiind recomandat pentru relaţiile amicale. Prin urmare, studenţii cu cel mai înalt grad de dependenţă ar fi mai vulnerabili din cauza mesajelor neclare, lipsite de emoţie şi scurtate, care ar putea fi interpretate greşit.
Concluzia cercetătorilor este că telefonul mobil trebuie pus deoparte cât se poate de des deoarece, cu timpul, lipsa de somn poate avea efecte reale asupra sănătăţii, cum ar fi hipertensiunea, diabetul sau creşterea în greutate, încheie metronews.fr.