Transportul în comun face parte din viaţa cotidiană, fie că mergem spre serviciu, în vizită sau la un spectacol. În cazul în care mergem la un eveniment unde trebuie să purtăm o ţinută specială (nuntă, recepţie), de obicei alegem deplasarea cu un taxi, pentru că un cuplu în care domnul poartă smoking şi papion, iar doamna poartă rochie lungă cu spatele gol ar fi o apariţie cel puţin ciudată în tramvai sau în metrou.

Din fericire, sunt numeroase companii de taxi şi, în consecinţă, numeroase taxiuri, aşadar nu ar fi o problemă găsirea unuia dintre acestea pentru deplasare. Cu atât mai mult cu cât, acum, comenzile se pot face telefonic sau prin aplicaţii pe internet, chiar de pe telefonul mobil.

Singura problemă este că, uneori, atât pasagerii, cât şi şoferii de taxi uită, nu ţin cont sau nu cunosc regulile de comportament în astfel de situaţii. În ceea ce priveşte pasagerii, trebuie reţinut că, de obicei, clientul nu se aşează lângă şofer, ci pe bancheta din spate, în partea dreaptă, pentru a coborî la destinaţie mai uşor.

Dacă e vorba despre un cuplu, bărbatul nu se va aşeza lângă şofer, ci în spate, lângă doamna pe care o însoţeşte, iar aceasta va sta în partea dreaptă. O doamnă singură nu se va aşeza niciodată lângă şofer. Dacă sunt trei persoane în maşină, între care un domn, acesta va sta lângă şofer. Dacă sunt trei persoane de sex feminin, în faţă va sta persoana cea mai tânără.

Un bărbat va urca mereu primul în taxi, dacă este însoţit de o doamnă, pentru a evita o situaţie neplăcută. Au existat cazuri în care doamna s-a urcat în taxi, iar şoferul a demarat, domnul rămânând pe jos. Uneori, astfel de incidente pot avea urmări grave.

În cazul în care un pasager este fumător, nu este politicos să-şi aprindă ţigara dacă sunt şi alţi pasageri în maşină. Dacă el este singurul pasager, iar şoferul este şi el fumător, atunci poate fuma, dar numai cu acordul şoferului.

Regula este valabilă şi în cazul şoferului de taxi. În niciun caz nu-şi va aprinde ţigara dacă are pasageri în maşină. Va cere permisiunea pasagerului să fumeze, dar dacă pasagerul spune că îl deranjează fumul de ţigară, se va conforma şi va aştepta până când pasagerul va coborî.

Muzica este un alt element care trebuie luat în consideraţie, cei mai mulţi şoferi de taxi ascultă un post de radio în timp ce conduc, la care se adaugă şi conversaţiile prin staţie purtate cu dispeceratul.

Dacă acestea din urmă sunt fireşti, nu la fel este cu muzica. Un şofer de taxi politicos va întreba pasagerul la urcare dacă îl deranjează muzica. În cazul în care răspunsul e pozitiv, va opri radioul. În niciun caz nu va da radioul cu volumul la maximum, ascultând muzică de un gust îndoielnic