La doar 21 de ani, românul  Andrei Ioniţă este câştigătorul secţiunii "Violoncel" a unuia dintre cele mai prestigioase concursuri de interpretare muzicală.

În cadrul galei desfăşurate în Sala Ceaikovski de la Moscova, artistului român i-au fost înmânate Premiul I şi Medalia de Aur, fiind astfel răsplătit pentru excepţionala sa prestaţie de-a lungul celor trei etape ale concursului.

In finala concursului desfăşurată duminică, 27 iunie 2015, Andrei Ioniţă a interpretat Variaţiunile op. 33 pe o temă rococo de P.I. Ceaikovski şi Concertul nr. 1 de D. Sostakovici.

Premiul Ceaikovski este o încununare a carierei extraordinare a tânărului muzician român.

Andrei Ioniţă  este absolvent al Scolii de Muzica si Arte Plastice Nr.1 “Iosif Sava” din Bucuresti, sectia violoncel, la clasa profesoarei Ani-Marie Paladi  si al Colegiului National “Sfantul Sava” din Bucuresti.A începe studiul pianului la 5 ani si pe cel al violoncelului la 9 ani. Momentan este student la Universitatea de Arte din Berlin (UdK),  la clasa profesorului Jens Peter Maintz.

Andrei Ionita este laureat la numeroase concursuri nationale si internationale, dintre care amintim premiile I castigate in anul 2013 la concursul international “Aram Hachaturian” din Erevan, Armenia, in 2009 la concursurile internationale “J.J.Dotzauer”, Dresden-Germania sil “David Popper”, Varpalota-Ungaria, la concursul international “Vatelot-Rampal”, Paris-Franta 2007, Marele Premiu, trofeul “Lira de Aur” la Concursul International “Lira de Aur”, Suceava 2008, Premiul I la editiile 2003-2008 ale Olimpiadei Nationale de Muzica. In anul 2012, Andrei Ionita a fost distins cu premiul “Landgraf von Hessen”, in cadrul prestigioasei Academii Kronberg. El a obtinut pe langa acestea si premii I la concursuri nationale de pian, precum “In Memoriam Serafim Antropov”, concursul national de tehnica pianistica, concursul international “Paul Polidor”, Bucuresti.

Andrei Ionita canta pe un violoncel Giovanni Battista Rogeri din anul 1671, oferit de catre fundatia Deutsche Stiftung Mnusikleben din Hamburg. În ciuda recunoaşterii internaţionale, numele lui Andrei Ioniţă este prea puţin cunoscut în România, o ţară în care societatea abundă în aşa numite "valori" de o calitate îndoielnică.