"La Petite Danseuse de quatorze ans", considerată cea mai cunoscută sculptură creată de Edgar Degas, a fost vândută cu 15,8 milioane de lire sterline (22,1 milioane de euro) la o licitaţie organizată de casa Sotheby's, miercuri, la Londra, informează bbc.com.

Sculptura reprezintă una dintre puţinele statui din bronz realizate de Degas care se afla încă într-o colecţie privată, întrucât majoritatea operelor artistului francez sunt deţinute în prezent de diverse muzee prestigioase, precum Tate London şi Philadelphia Museum of Art.

Sculptura - al cărei model a fost Martie van Goethem, o tânără studentă din Belgia de la cursurile de balet organizate de Opera din Paris în 1881 - este o operă în bronz în mărime naturală, realizată iniţial în ceară.

Sculptura a fost apoi îmbrăcată cu un corset, un tutu şi pantofi de balet şi poartă pe cap o perucă realizată din păr natural.

În ciuda celebrităţii sale actuale, sculptura nu a fost prea bine primită de public atunci când a fost expusă pentru prima dată, la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Opera de artă a fost "acuzată" în acea perioadă că ar reprezenta o adolescentă într-o manieră animalică, fiind comparată cu o maimuţă care posedă un chip "pe care pot fi citite tot felul de promisiuni detestabile, semnul unui caracter deosebit de vicios".

Însă criticii de artă din epocă au recunoscut realismul uluitor al sculpturii. Edgar Degas a avut nevoie de trei ani pentru a termina această operă de artă, care a fost de altfel singura sculptură a artistului impresionist francez ce a fost expusă în public în timpul vieţii sale.

Cele 28 de copii ale operei originale, care sunt expuse în prezent în diverse muzee şi galerii de artă din lumea întreagă, au fost realizate după moartea lui Edgar Degas, care a decedat în 1917, la vârsta de 83 de ani.

La licitaţia organizată miercuri de casa Sotheby's a fost vândut şi primul tablou din colecţia lui Cornelius Gurlitt, alcătuită în principal din opere de artă furate de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Astfel, tabloul "Zwei Reiter am Strand", de Max Liebermann, care reprezintă una dintre cele peste 1.200 de opere de artă găsite în apartamentul din Munchen al colecţionarului Cornelius Gurlitt în urmă cu trei ani, a fost vândut cu 1.8 milioane de lire sterline (2,6 milioane de euro). Acest tablou pictat în ulei în 1901 a depăşit de peste trei ori preţul estimativ de 550.000 lire sterline (771.000 euro).

Aceeaşi licitaţie a inclus şi un portret de Gustav Klimt, pierdut de proprietarii săi - o familie evreiască - în timpul regimului nazist, care a fost pus în vânzare doar după finalizarea unei dispute legale între moştenitorii artistului şi cei ai protagonistei din acel tablou. Portretul lui Gertrud Loew s-a vândut cu 24,8 milioane de lire sterline (34,8 milioane euro), depăşind cu mult estimările specialiştilor. În urma acestei tranzacţii, tabloul a urcat pe locul al doilea în topul celor mai valoroase picturi de Gustav Klimt care au fost vândute vreodată la licitaţie.

Un alt moment important al licitaţiei de miercuri seară a constat în punerea în vânzare a primei versiuni realizate de Edouard Manet pentru celebrul său tablou "Un bar aux Folies Bergère" (1881), care a fost achiziţionată cu 16,9 milioane de lire sterline (23,7 milioane euro). Aceeaşi pictură a fost vândută cu 4,4 milioane lire sterline la cea mai recentă prezenţă a ei pe piaţa licitaţiilor de artă, în iunie 1994, la o vânzare organizată la Londra tot de casa Sotheby's.