În această seară are loc cea de-a 87-a gală a decernării premiilor Academiei americane de Film. Vă prezentăm lucruri mai puţin ştiute despre statuetele mult râvnite de vedetele din întreaga lume.
Statuete vândute
Din 1950, Academia le cere câştigătorilor să semneze un contract prin care aceştia şi moştenitorii lor nu pot vinde statueta nimănui înainte de a o oferi înapoi Academiei pentru suma nominală de 1 dolar. Este o măsură pentru ca statueta să nu fie vândută colecţionarilor privaţi.
Dacă cineva refuză să semneze acordul, atunci Academia îşi rezervă dreptul de a păstra statueta chiar dacă persoana respectivă a fost desemnată câştigătoare.
De-a lungul timpului, mai multe statuete au fost vândute la licitaţii.
Unul dintre cazurile celebre în care un câştigător a vândut statueta este cel al lui Harold Russell, un veteran din al Doilea Război Mondial care şi-a pierdut ambele mâini pe front, apoi a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar în 1946, în „The Best Years of Our Lives/Cei mai frumoşi ani ai vieţii noastre“. În 1993, Russel a vândut statueta pentru 60.500 de dolari.
Statuete furate
Cel mai recent caz s-a petrecut luna trecută chiar, când prima dintre cele trei statuete primite de Charlie Chaplin, evaluată la 1 milion de dolari, a fost furată în urma unei spargeri organizate la Paris.
Statueta a fost câştigată de Charlie Chaplin la ediţia inaugurală a premiilor Academiei de film americane, în 1929, şi a fost un Oscar onorific acordat ca recunoaştere a „versalităţii şi geniului în ceea ce priveşte actoria, regia, scenariul şi producerea filmului Circul”.
În 1989, actriţei Olympia Dukakis i s-a furat din casă Oscarul pentru rolul din Moonstruck. A telefonat Academiei să vadă dacă nu cumva putea fi înlocuit cu o altă statuetă. Răspunsul a fost pozitiv, dar a costat-o 78 de dolari.
Margaret O’Brien a primit în 1944, la 7 ani, o statuetă în miniatură, dar în 1954 a fost raportată ca furată. Actriţa dăduse menajerei statueta să o ducă la Academie pentru a fi lustruită, dar aceasta nu s-a mai întors. Academia a înlocuit originalul cu o statuetă la dimensiuni normale; statueta originală a fost găsită după aproape 40 de ani şi returnată actriţei.
În 2006, statueta câştigată de William Hurt în 1985 pentru cel mai bun actor, în filmul Kiss of the Spider Woman a fost raportată ca fiind furată; poliţiştii au găsit statueta într-un şanţ pe marginea unei şosele.
În martie 2000, nu mai puţin de 55 de statuete au fost furate cu câteva săptămâni înainte de cermonia de decernare a Oscarurilor. Incidentul s-a petrecut în timpul transportului statuetelor de la fabrica din Chicago la Los Angeles, unde urma să aibă loc ceremonia de decernare a premiilor. Cazul a fost cercetat de FBI. La puţin timp după incident, Willie Fulgear a găsit într-un tomberon de gunoi 52 de statuete pe care le-a returnat autorităţilor. Pentru gestul său, Willie Fulgear a fost recompensat cu 50 de mii de dolari şi două bilete la ceremonia de decernare a premiilor din 2000. Una dintre cele trei statuete care lipseau a fost găsită în 2003.
Statuete dispărute
Unul dintre cazurile rămase un mister până azi este cel al Oscarului câştigat în 1939 de Hattie McDaniel, pentru cea mai bună actriţă în rol secundar („Pe aripile vântului“). A fost prima femeie de culoare care câştiga un premiu Oscar. Actriţa a donat statueta Universităţii Harvard, unde a fost expusă într-un loc special. În anii 60, însă, a dispărut, în timpul unei revolte a studenţilor care nu erau de acord cu stereotipurile referitoare la persoanele de culoare, inclusiv cel legat de rolul pe care Hattie McDaniel l-a avut în „Pe aripile vântului“. Nici până astăzi nu se ştie unde este statueta.
În 2002 Whoopi Goldberg a trimis Academiei Oscarul câştigat în 1990 pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru a fi recondiţionat; potrivit regulilor Academiei, statuetele nu pot fi recondiţionate, lustruite sau retuşate decât la fabrica unde au fost făcute. Statueta a dispărut pe drum. Nu a fost raportată ca fiind furată. În cele din urmă, statueta a fost găsită la un coş de gunoi dintr-un aeroport şi returnată actriţei.
Ce caracteristici au statuetele
Statueta care se oferă drept premiu valorează 400 de dolari,cântăreşte 3,85 kg şi are o înălţime de 34,29 centimetri.
De la prima ediţie, din 1929, şi până acum au fost decernate 2.947 de statuete. Pentru anul acesta au fost create 50 de statuete.
Design-ul original a fost creat de directorul artistic al MGM, Cedric Gibbons, care a prezentat Academiei statueta unui cavaler care stătea pe o rolă de film ţinând în mâini sabia unui cruciat. Academia l-a desemnat pe sculptorul George Stanley să creeze statueta în trei dimensiuni.
Prima statuetă a fost prezentată la banchetul organizat cu ocazia primei ediţii a decernării premiilor Oscar, la 16 mai 1929.
Actualele statuete sunt realizate în fiecare an, începând cu 1982, de compania RS Qwens&Company, cu sediul la Chicago. (Tot aici sunt realizate şi trofeele pentru Emmy sau pentru MTV Music Awards).
Rola de film de la baza statuetei are cinci spiţe simbolizând: actorii, regizorii, producătorii, tehnicienii şi scriitorii. Designul actual este aproape identic cu cel iniţial. Totuşi, mărimea bazei statuetei a variat până în 1945, anul în care a fost acceptată actuala dimensiune.
Fabricarea statuetelor este un proces laborios. Britannia, un aliaj foarte asemănător cositorului, se varsă în forme, înainte să se răcească, apoi este nevoie de 40 de ore de muncă pentru a finisa statuetele. După înlăturarea imperfecţiunilor, statuetele sunt cufundate într-un amestec de cupru, nichel, argint şi aur de 24 de carate. La final, sunt din nou lustruite, lăcuite şi puse pe câte un soclu masiv. Pentru fabricarea a 50 de statuete este nevoie de trei-patru săptămâni.