Actorul american Leonardo Wilhelm DiCaprio, cunoscut pentru roluri carismatice, provocatoare şi neconvenţionale, s-a născut la 11 noiembrie 1974, în Los Angeles, California.

A debutat în carieră la începutul anilor ’90 în televiziune. Primul rol important a fost în producţia "This Boy’s Life" (1993), în care a jucat alături de Robert De Niro. A fost distribuit în drama celebră ”Titanic” (1997), experienţă care l-a transformat într-un star de cinema. A lucrat cu importante nume ale cinematografiei, cum ar fi Martin Scorsese şi Clint Eastwood. Între cele mai recente filme se numără ”Inception” (2011), ”Django Unchained”, ”Marele Gatsby” (2013) şi ”The Wolf of Wall Street” (2013).

Leonardo DiCaprio a fost singurul copil al familiei formate din Irmelin şi George DiCaprio. Mama lui s-a născut în Germania şi s-a mutat cu familia în SUA în anii ’50. Tatăl lui este pe jumătate german, pe jumătate italian. A primit numele Leonardo pentru că, în perioada în care mama sa era gravidă, a mişcat pentru prima dată când ea privea o pictură a lui Leonardo da Vinci, într-un muzeu din Italia.

Părinţii săi au divorţat când avea un an şi a rămas în grija mamei. A locuit în mai multe cartiere din Los Angeles, cum ar fi Echo Park şi districtul Los Feliz. A urmat Şcoala Elementară ”Seeds” şi a absolvit Liceul ”John Marshall”. Leonardo şi-a petrecut o parte din copilărie în Germania, cu bunicii materni, Wilhelm şi Helene. Vorbeşte fluent germana. În pofida divorţului părinţilor, a rămas apropiat şi de tatăl său, creator de cărţi cu benzi desenate.

Şi-a manifestat din copilărie un interes pentru actorie. ”Îmi plăcea să imit oamenii…îmi plăcea să glumesc cu părinţii şi să creez diferite personaje. Îmi plăcea să-mi fac propriile schiţe”, povestea DiCaprio.

Cariera lui a început cu apariţia în câteva spoturi publicitare şi filme educative. În 1990, a spart gheaţa cu un rol de televiziune, într-o miniserie bazată pe filmul ”Parenthood”. Urmează roluri mici în mai multe producţii, precum ”The New Lassie” şi ”Roseanne” şi o scurtă apariţie în serialul ”Santa Barbara”. Rolul din ”Parenthood” i-a adus o nominalizare la premiile Young Artist Award şi o prietenie cu actorul Tobey Maguire.

Rolul de debut într-un film a fost în comedia ştiinţifico-fantastică ”Critters 3”. Totuşi, talentul său de actor a fost confirmat doi ani mai târziu, când le-a dovedit criticilor că este mai mult decât un adolescent simpatic, cu rolul din ”This Boy’s Life”.

DiCaprio a atras din nou atenţia cu interpretarea din ”What’s Eating Gilbert Grape?” (1993), alături de Johnny Depp. Rolul de copil cu dizabilităţi mintale i-a adus o nominalizare la premiile Academiei de Film. Aprecierile primite pentru această interpretare i-au consolidat reputaţia de actor înzestrat.

În 1995, a jucat în drama ”The Basketball Diaries” şi a lucrat cu Russel Crowe, Sharon Stone şi Gene Hackman în westernul ”The Quick and the Dead”.

În ecranizarea modernă a celei mai tragice poveşti de dragoste, ”Romeo şi Julieta”, de Shakespeare, realizată de Baz Luhrmann (1996), DiCaprio l-a intrepretat pe Romeo, iar Claire Danes a fost Julieta.

O altă poveste tragică a ajutat la propulsarea carierei lui DiCaprio la un alt nivel, în 1997. Alături de Kate Winslet, a jucat rolul unui artist sărac în ”Titanic”, regizat de James Cameron. Ecranizarea evenimentului din 1912 — scufundarea vasului Titanic — a costat peste 200 de milioane de dolari. ”Titanic” s-a bucurat de 14 nominalizări la Oscar şi a fost distins cu premiile pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor. Succesul filmului a dovedit şi abilitatea lui DiCaprio de a aborda roluri principale tradiţionale specifice Hollywoodului. Şarmul actorului i-a facilitat includerea în lista celor mai frumoşi oameni, realizată de revista People, în 1997 şi 1998.

Producţiile ”Omul cu masca de fier” (1998) şi ”Plaja” (2000) nu au avut succesul aşteptat, fiind considerate dezamăgiri, atât din punct de vedere artistic, cât şi financiar.

Însă ”Catch Me If You Can” (Prinde-mă dacă poţi!) şi ”Gangs of New York” (Bandele din New York) au fost apreciate de critici drept remarcabile. În prima producţie, regizată de Steven Spielberg, DiCaprio joacă rolul unui tânăr escroc care excelează în falsuri şi interpretări de roluri.  Drama istorică ”Bandele din New York” a reprezentat pentru DiCaprio primul proiect de colaborare cu faimosul regizor Martin Scorsese. Intrepretarea excentricului om de afaceri american Howard Hughes în pelicula ”Aviatorul” (2004) i-a adus o nouă nominalizare la premiile Oscar.

Actorul a continuat să impresioneze criticii şi audienţa cu roluri îndrăzneţe. În 2006, a făcut parte din distribuţia a două producţii bine primite: ”Blood Diamond” (Diamantul sângeriu) şi ”The Departed” (Cârtiţa). A treia nominalizare la premiile Academiei a fost marcată de rolul din ”Diamantul sângeriu”, un thriller despre căutarea unei pietre preţioase în statul Sierra Leone, răvăşit de război. În ”Cârtiţa”, a jucat alături de Matt Damon şi Jack Nicholson.

DiCaprio s-a reîntâlnit cu Kate Winslet pe marele ecran în ”Revolutionary Road” (2008), o dramă tensionată despre un cuplu din anii ’50, care se străduieşte să treacă peste nenumărate probleme personale. A explorat un viitor fantastic în ”Inception” (Începutul), în regia lui Christopher Nolan (2010). În acelaşi an are premiera şi thrillerul regizat de Martin Scorsese, ”Shutter Island”, unde DiCaprio joacă în rolul principal.

În 2011, întruchipează un alt personaj cunoscut, în drama biografică ”J. Edgar”, regizată de Clint Eastwood. Filmul explorează viaţa lui J. Edgar Hoover, fost director al FBI. Pentru a se pregăti pentru acest rol, Leonardo DiCaprio a făcut cercetări amănunţite despre viaţa personajului interpretat.

În 2012, a apărut în rolul proprietarului de sclavi din westernul lui Quentin Taratino — ”Django Unchained” şi a reluat colaborarea cu Baz Luhrmann, pentru interpretarea unuia din cele mai cunoscute personaje din literartură, Jay Gatsby, în adaptarea după romanul clasic scris de F. Scott Fitzgerald.

A lucrat din nou cu regizorul Martin Scorsese la producţia ”The Wolf of Wall Street” (Lupul de pe Wall Street—2013), o dramă bazată pe memoriile lui Jordan Belfort, renumit pentru fraudarea investitorilor, în anii ’90.

Departe de atenţia ziariştilor de scandal, DiCaprio a dovedit o pasiune pentru ecologie. În anul 2000, a fost gazda aniversării Zilei Pământului şi a realizat un interviu televizat cu preşedintele Bill Clinton cu privire la încălzirea globală. În 2007, a avut premiera un documentar despre mediu, scris şi narat de DiCaprio. Actorul este unul dintre fondatorii Fondului Leonardo DiCaprio, din cadrul Fundaţiei California Community, o organizaţie non-profit care susţine cauzele ecologiei.

Leonardo DiCaprio a adunat cinci nominalizări la Oscar. A câştigat Globul de Aur pentru rol principal într-un film dramatic — ”Aviatorul” (2004) şi pentru rol principal într-o comedie sau musical — ”Lupul de pe Wall Street” (2013). A fost nominalizat şi de alte foruri de specialitate, precum Academia Britanică (Premiile BAFTA).

Cele mai mari succese comerciale din cariera sa au fost înregistrate cu producţiile ”Shutter Island” şi ”Inception”. Însă ”Titanic” rămâne producţia cu cele mai mari încasări (box-office), situându-se pe locul doi în istoria încasărilor din cinematografie. Pentru rolul din filmul ”Titanic”, DiCaprio a primit numai 2,5 milioane de dolari. În 2011, Leonardo DiCaprio era actorul cel mai bine plătit de la Hollywood, cu venituri estimate de revista Forbes la 77 de milioane de dolari.

Deţine casa de producţie Appian Way Productions, unde s-au realizat filmele ”Gardener of Eden” (2007) şi ”Orphan” (2009).

În septembrie 2014 Leonardo DiCaprio a fost desemnat ”Mesager al Păcii” al Naţiunilor Unite, având drept prioritate, în această calitate, lupta împotriva schimbărilor climatice, după cum a anunţat secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, într-o conferinţă de presă, la New York. Fundaţia actorului s-a dedicat protecţiei ultimelor locuri virgine de pe Terra şi soluţiilor privind crearea unei relaţii armonioase între om şi mediul înconjurător. DiCaprio a avertizat că modul în care se va răspunde global crizei climatice în următorii ani ”va determina viitorul omenirii şi al planetei’. ‘Simt o obligaţie morală de a-mi exprima opinia în acest moment-cheie din istoria umanităţii”, declara Leonardo DiCaprio.

SURSA: Agerpres.ro