V-aţi întrebat vreodată ce se petrece în cuibul unei berze? Pasionaţi de viaţa animalelor şi a păsărilor sălbatice, câţiva români au pus pe picioare un proiect prin care utilizatorii de Internet pot vedea, în direct, în orice moment al zilei, ce se întâmplă într-un cuib cu berze.
Experienţa virtuală este unică şi depăşeşte cu mult orice emisiune difuzată la televizor. În plus, viaţa din cuib este un adevărat exemplu de comportament de familie. Momente precum cel al ieşirii puilor din ouă, al hrănirii, îngrijirii şi al unei vegheri permanente de către cele două berze, toate sunt redate în continuu de către camera video.
În prezent, există două camere, montate la două cuiburi de barză albă, ambele aflate în localităţi din judeţul Timiş.
Cristian Ilea, fondatorul Wildlife Romania, vrea însă să extindă proiectul şi la alte cuiburi şi chiar specii de mamifere a căror viaţă să poată fi văzută în direct. Dar cum costurile sunt unele ridicate, proiectul de extindere rămâne momentan doar la stadiul de plan.
Cristian Ilea a explicat pentru Yahoo! News că sumele necesare pentru dotarea fiecărui cuib variază în funcţie de complexitatea sistemului instalat şi specificul fiecărui loc în care este amplasat cuibul. Numai preţul aparaturii necesare variază între 2.000 euro şi 10.000 euro.
Peste toate acestea, se adaugă costul de streaming, care este de aproximativ 1euro pe lună, de fiecare vizitator, şi costurile pentru mentenanţă.
Deşi proiectul Wildlife Romania este abia la început, în faza de proiect pilot, Cristian Ilea a avut această idee încă din 2008, când a urmat o specializare pentru filmarea animalelor sălbatice, în Africa de Sud.
Cinci ani mai târziu, în 2013, a fost instalată prima cameră, la cuibul de barză de pe Şcoala din Carani, din judeţul Timiş. După un an de teste, cercetare şi încercări tehnice, anul acesta, echipa care a lucrat la proiect a lansat, oficial, secţiunea LIVE a portalului.
În ceea ce priveşte funcţionarea sistemului, Ilea a spus că semnalul de la cameră este transmis prin intermediul unor antene speciale până la o sursa de Internet. De acolo, imaginile sunt preluate de un server de streaming şi mai apoi, prin intermediul unui player, redate pe site-ul proiectului.
Cuiburile pot fi văzute AICI.