Cu 45.000 de angajaţi şi asigurând venituri ce depăşesc valoarea de jumătate de miliard de euro la bugetul de stat în 2020, piaţa online a jocurilor de noroc din România a crescut constant. Aceasta continuă să se dezvolte şi în prezent, aflându-se în plină expansiune.

Piaţa iGaming-ului în România continuă să crească, lucru pe care îl reflectă atât cifrele, cât şi numeroase studii şi statistici recente. Cuantumul impozitelor şi taxelor directe şi indirecte pe care le achită organizatorii de jocuri la bugetul de stat se apropie un miliard de euro, făcând din această industrie unul dintre cei mai mari contribuabili la PIB din România. Urmăreşte evoluţia şi extinderea iGaming-ului în România citind datele statistice şi analitice de mai jos.

O piaţă competitivă a jocurilor de noroc online pentru marii operatori globali

România este una dintre ţările cu cea mai mare viteză a internetului din lume. Populaţia depăşeşte 18 milioane de locuitori şi prezintă o pasiune la scară largă pentru jocurile de noroc. În 2022, 1 din 5 români a participat la cel puţin un tip de joc de noroc. Cu o istorie îndelungată a loteriei şi a jocurilor la cazino, aceste condiţii optime au favorizat de-a lungul ultimilor ani dezvoltarea industriei.

Odată cu creşterea numărului de conexiuni mobile, precum şi cu trecerea de la aparatele slot la sloturile online în favoarea cazinourilor online, această industrie a continuat să se extindă. Astfel încât piaţa jocurilor de noroc online se află în plină expansiune în România, fiind în prezent una dintre cele mai profitabile pieţe de iGaming.

Date statistice despre iGaming în România

La începutul anului 2022, erau raportaţi peste 16 milioane de utilizatori de internet, iar valoarea pieţei iGaming-ului era estimată la 900 de milioane de euro. Poţi citi aici informaţii şi detalii actuale din industria cazinourilor, care este în prezent unul dintre marii contribuabili la PIB-ul României, a căror contribuţie la bugetul de stat constând în taxe şi impozite a evoluat spectaculos.

De la 600 de milioane de euro în 2020 la 700 de milioane de euro în 2021 şi la puţin sub 1 miliard de euro în 2022, valoarea pieţei aproape că s-a dublat de-a lungul ultimilor trei ani. Acesta este şi un rezultat al faptului că România este o piaţă atent reglementată de către ONJN şi asigură 45.000 de locuri de muncă.

O piaţă transparentă şi reglementată

Industria jocurilor de noroc din România nu este doar matură şi stabilă, ci şi reglementată în mod riguros încă din 2013, odată cu înfiinţarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN). Atunci s-a impus acordarea licenţelor online doar operatorilor care aveau şi prezenţa fizică în ţară, urmând ca această condiţie să fie eliminată în 2014.

Încă din 2016, sunt acordate trei tipuri de licenţe (clasa I, clasa a II-a şi clasa a III-a). De asemenea, sunt implementate măsuri de prevenire a participării minorilor la astfel de activităţi şi a dependenţei prin setarea limitelor de timp, de depunere, pauze şi avertismente.

Sectorul iGaming va continua să se extindă în România

Începând de la legalizarea jocurilor de noroc în România şi până la tehnologiile avansate care atrag din ce în ce mai mulţi români pe internet pentru a participa la cazinouri online, se poate observa o evoluţie constantă şi spectaculoasă a pieţei iGaming-ului la nivelul ţării.

Având în vedere pasiunea tinerilor pentru jocurile de noroc, România va continua să atragă interesul marilor operatori globali şi să-şi crească poziţia pe scena internaţională a gamblingului online.