SUA, Marea Britanie şi Franţa au decis să intervină în forţă în Siria, după ce dictatorul Bashar al-Assad şi-a gazat chimic propria populaţie, aliaţii au trecut la bombardamente direct. În doar o oră de acţiune, SUA, Marea Britanie şi Franţa au cheltuit o avere. Sumele puse la bătaie de cele trei mari puteri sunt de-a dreptul ameţitoare.

Numai rachetele Tomahawk trase de americani în atacul de vineri spre sâmbătă au costat 165,2 milioane de dolari. Francezii au tras şi ei 12 rachete de croazieră potrivit informaţiilor furnizate de Elysee. Dintre acestea, trei rachete de croazieră navale MdCN, cu o rază de 1000 km şi o precizie de un metru, au fost trase de o fregată multirol (FREMM).

Este pentru prima dată când Franţa a folosit într-o misiune reală aceste rachete. Dezvoltate de grupul francez MBDA, sunt foarte scumpe, fiecare costă 2, 86 milioane de euro, aproape de două ori mai mult ca Tomahawk american (1,5 milioane de euro).

Numai avioanele Tornado britanice au tras 31 de rachete Storm Shadow, fiecare costând 750.000 de lire sterline (862.000 de euro). Au fost lansate 76 de rachete către prima ţintă, Centrul de Cercetare şi Dezvoltare de la Barzeh, 57 dintre ele fiind rachete Tomahawk de croazieră, iar 19 de tip aer-sol JASS. Conform evaluărilor preliminare, centrul a fost distrus, scrie adevarul.

McKenzie a adăugat că aceasta va întârzia programul armelor chimice al Siriei cu câţiva ani. Spre a doua ţintă, depozitul Him Shinshar, au fost lansate 22 de rachete, dintre care nouă Tomahawk americane, opt Storm Shadow britanice şi rachetele navale de croazieră ale francezilor.

Către buncăr au fost lansate şapte rachete de tip Scout iar conform analizelor preliminare, ţinta a fost lovită cu succes. Peste 40 de rachete sol-aer au fost lansate de regimul sirian, însă majoritatea acestor lansări au avut loc după ce raidul aerian se încheiase. Surse israeliene susţin că preşedintele sirian Bashar Al-Assad s-ar fi ascuns în timpul atacului într-un buncăr dintr-o bază rusească.