Refugiaţii aflaţi pe teritoriul României vor fi ajutaţi, timp de un an, să se integreze, potrivit unui proiect de lege citat de Agerpres.
Astfel, se doreşte prelungirea de la 6 luni la 12 luni a perioadei în care persoanele care participă la programele de integrare şi care nu au mijloace de întreţinere să poată fi cazate în Centrele regionale de proceduri şi cazare a solicitanţilor de azil din subordinea IGI sau în alte spaţii administrate de Ministerul Afacerilor Interne cu această destinaţie.
În plus, s-a propus prelungirea perioadei de aplicare a planului individual de integrare, de la 6 luni la 12 luni, corelativ cu perioada pentru care se acordă ajutorul nerambursabil.
Potrivit proiectului, se doreşte "modificarea art.22 alin.(3), în sensul creşterii perioadei de acordare a ajutorului material din partea IGI, de la două la trei luni. Astfel, în practică s-a constatat că, de la momentul depunerii cererii de acordare a ajutorului nerambursabil până la plata lui efectivă, trec în medie trei luni".
De asemenea, se doreşte modificarea art.29 în sensul degrevării cazării în centrele regionale din subordinea IGI. În acest sens s-a considerat oportună extinderea acordării unei subvenţii de 50% din costurile de chirie şi pentru persoanele cărora li s-a prelungit cu încă 6 luni derularea programului de integrare.
Prin proiectul publicat pe site-ul MAI se propune "completarea art.7 în scopul aplicării unui tratament egal între cetăţenii români şi beneficiarii protecţiei internaţionale, în ceea ce priveşte accesul la serviciile de asistenţă medicală, întrucât în practică interpretarea legislativă s-a dovedit a fi neunitară. De asemenea, alin.(3) nou introdus va aduce un plus de claritate cu privire la categoriile de persoane cu o formă de protecţie care sunt asiguraţi fără plata contribuţiei, potrivit Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare".
Potrivit celor mai recente date, gradul de ocupare a centrelor regionale este de peste 100%, trendul fiind în creştere, luând în considerare numărul de persoane care urmează a fi relocate în perioada imediat următoare.
"În această situaţie, IGI se va afla în imposibilitatea de a asigura recepţia atât a persoanelor relocate, cât şi a celor care vor solicita azil pe teritoriul României. Acest fapt impune întreprinderea de măsuri care să ofere noi posibilităţi de cazare, astfel încât procesul de integrare în societatea românească să nu fie afectat. Ca urmare, în proiectul de act normativ sunt aduse modificări OG nr.44/2004 menite a conduce la creşterea susţinerii acordate pe perioada programului de integrare persoanelor cu protecţie internaţională, dar în acelaşi timp la responsabilizarea acestora pe tot parcursul implementării programelor specifice", se mai arată în expunerea de motive a proiectului.
Politica privind integrarea socială a cetăţenilor statelor terţe are ca obiectiv oferirea posibilităţii acelora care şi-au stabilit reşedinţa sau domiciliul pe teritoriul României de a achiziţiona un bagaj minim de cunoştinţe şi deprinderi, în principal prin cursuri de limba română, programe de orientare culturală şi de consiliere, care să le permită accesarea celorlalte servicii şi politici sociale în condiţii asemănătoare celor oferite cetăţenilor români.
Prin Memorandumul cu tema: "Punerea în aplicare a Concluziilor Consiliului European din 25-26 iunie 2015 pe componenta migraţiune", aprobat de prim-ministrul Guvernului României, au fost stabiliţi termenii şi acţiunile de urmat de către ţara noastră pentru a se alătura eforturilor statelor membre de a gestiona eficient fluxurile migraţiei ilegale.
Una dintre măsurile conţinute de documentul de referinţă se referea la modificarea legislaţiei specifice în domeniul azilului şi integrării, prin introducerea unor aspecte de asistenţă materială pentru persoanele cu o formă de protecţie internaţională.
Proiect pentru integrarea refugiaţilor din România
5 decembrie 2017
(198 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Românii nu fac economii. Jumătate din populaţie nu are niciun ban pus de-o parte
(31 ianuarie 2017)
67 vizualizări
Statul român INCAPABIL să recupereze banii de la Dan Voiculescu
(6 august 2016)
98 vizualizări
Rata creditelor neperformante a fost de 13,57% în ianuarie
(28 martie 2016)
51 vizualizări
Consiliul Concurenţei a demarat o investigaţie pe piaţa carburanţilor, deoarece preţurile fără taxe au depăşit media UE
(20 februarie 2017)
343 vizualizări
Arieratele autorităţilor locale au ajuns la 142 milioane lei
(8 august 2016)
125 vizualizări
Primul ansamblu rezidenţial din România dotat cu panouri solare fotovoltaice
(26 august 2015)
42 vizualizări
CEC Bank va putea acorda în acest an credite de 735 milioane lei prin programul "Prima casă"
(19 februarie 2015)
56 vizualizări
Înregistrarea electronică pentru Loteria Vizelor 2019, blocată din cauza unei defecţiuni tehnice
(13 octombrie 2017)
149 vizualizări
Suntem şi noi în top! România, pe locul al doilea în UE la creşterea preţurilor în luna martie
(17 aprilie 2015)
602 vizualizări
Cum puteţi afla cele mai bune preţuri la energie
(2 iunie 2017)
302 vizualizări
O nouă taxă în spitale
(15 iulie 2013 - Cristina IANCU)
52 vizualizări
ANAF renunţă să mai ceară informaţii privind plăţile cu cardul în magazine şi anunţă modificarea proiectului de act normativ care îi oferea acces nelimitat la datele deţinătorilor de carduri
(29 iulie 2016)
251 vizualizări
Mii de români, amendaţi pentru că au pariat pe site-uri neautorizate
(23 octombrie 2015)
66 vizualizări
Toshiba şi-a vândut divizia medicală companiei nipone Canon, pentru 5,9 miliarde de dolari
(18 martie 2016)
152 vizualizări
ANRE a aprobat creşterea preţului gazelor naturale de la 1 august
(20 iulie 2018)
903 vizualizări
Senatul a adoptat tacit proiectul de lege privind insolvenţa persoanelor fizice
(11 decembrie 2014)
184 vizualizări
CNAS a modificat calendarul de plăţi pentru anul 2013
(31 august 2013)
52 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Turnee și competiții - prezentare pe FixBet
În afară de programele de loialitate, utilizatorilor cazinourilor online li se
În afară de programele de loialitate, utilizatorilor cazinourilor online li se
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole