OMV Petrom a început lucrările pentru noua unitate de poli-combustibili din cadrul rafinăriei Petrobrazi, care va permite conversia componentelor GPL în benzină şi distilate medii, folosind un proces catalitic, potrivit unui comunicat transmis de companie.

„În această primă fază vor fi turnate fundaţiile; pentru acestea, vor fi folosiţi circa 3.000 de metri cubi de beton şi 335 de tone de fier-beton”, se arată în comunicatul companiei.

Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea Downstream Oil, speră ca noua unitate să fie funcţională începând cu 2019.

„Unitatea poli-combustibili va permite ca o parte din producţia de componente GPL a rafinăriei, de până la 50.000 de tone să fie convertită în benzină şi distilate medii. Proiectul implică construirea a trei reactoare principale, mai multe adsorbante, coloane şi pompe. Bugetul de investiţii pentru acest proiect este de aproximativ 60 de milioane de euro”, se mai arată în comunicat.

Rafinăria Petrobrazi, situată în sud-estul României, lângă Ploieşti, a fost privatizată în perioada 2005-2016, investiţiile la Petrobrazi însumând 1,2 miliarde de euro, din care circa 600 de milioane de euro au fost investiţi pentru programul de modernizare care s-a desfăşurat în perioada 2010-2014.

Cu o capacitate de rafinare de 4,5 milioane de tone anual, Petrobrazi poate procesa întreaga producţie de ţiţei a OMV Petrom din România.

OMV Petrom este un grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 64 de milioane de barili echivalent petrol (bep) în 2016. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane de tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW. În domeniul distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi din ţările învecinate prin intermediul a 784 de benzinării, la sfârşitul lunii martie 2017, sub două branduri - OMV şi Petrom.

OMV, companie industrială listată în Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 12,57%, iar 15,79% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.