Întreprinzătorii români pot să demareze mai uşor o afacere în Bucureşti, Oradea, Ploieşti şi Timişoara, unde înregistrarea TVA durează o săptămână, faţă de două săptămâni în Constanţa şi aproape trei săptămâni în Craiova, arată concluziile raportului Doing Business în Uniunea Europeană 2017, care evaluează cadrul de reglementare aplicabil mediului de afaceri şi impactul asupra întreprinzătorilor locali în nouă oraşe din România.
Potrivit raportului, în Timişoara, unde judecătorii utilizează sistemul electronic de management al dosarelor, soluţionarea litigiilor comerciale şi punerea în executare a sentinţelor durează cu opt luni mai puţin decât în Braşov. De asemenea, Oradea poate oferi un exemplu pozitiv în emiterea autorizaţiilor de construire, care durează 12 zile, comparativ cu 30 până la 45 de zile în alte oraşe.
În România, studiul analizează reglementările aplicabile mediului de afaceri şi impactul acestora asupra întreprinzătorilor din 9 oraşe: Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Ploieşti, şi Timişoara.
Raportul arată că întreprinzătorii români se confruntă cu diferite obstacole de reglementare, în funcţie de locul în care îşi stabilesc afacerile. Punerea în aplicare a reglementările aplicabile mediului de afaceri şi eficienţa instituţiilor publice diferă semnificativ de la oraş la oraş. Cele mai mari decalaje există în obţinerea autorizaţiilor de construire, racordarea la reţeaua de energie electrică, şi soluţionarea litigiilor comerciale, se arată în concluziile raportului.
De exemplu, o autorizaţie de construire se obţine în 156 de zile în Oradea - de două ori mai repede decât în Constanţa sau Timişoara. Dar, de asemenea, Oradea are cel mai scump proces: la 7,6% din valoarea depozitului, costul este de 4 ori mai mare decât la Cluj, Craiova sau Iaşi. Racordarea la reţeaua de energie electrică durează mai puţin de 6 luni în Bucureşti, Craiova, şi Iaşi şi aproape 8 luni în Timişoara. Soluţionarea litigiilor comerciale durează aproape 10 luni în Timişoara, cu trei luni mai repede decât în Braşov şi Ploieşti - probabil previzibil, având în vedere volumul de dosare din instanţele respective. Dar acelaşi lucru durează 12 luni la Bucureşti, în ciuda faptului că are cel mai mare număr de dosare pe judecător din ţară", se arată în raport.
Studiul BM arată că majoritatea oraşelor - cu excepţia Braşovului şi Ploieştiului - au o performanţă peste media UE la soluţionarea litigiilor comerciale, iar Oradea de asemenea la transferul dreptului de proprietate. Cu toate acestea, există încă loc de mai bine în ceea ce priveşte gestionarea autorizaţiilor de construire şi racordarea la reţeaua de energie electrică.
"Obţinerea autorizaţiei de construire este considerabil mai dificilă decât în majoritatea celorlalte state membre ale UE, în mare parte datorită numărului mare de aprobări pe care constructorii trebuie să le obţină înainte de a solicita un permis de construire. Între timp, pentru racordarea la reţeaua de energie electrică, un întreprinzător trebuie să aştepte cu aproximativ trei luni mai mult decât media UE (de 90 de zile) chiar şi în Iaşi, oraşul care înregistrează cele mai rapide formalităţi dintre cele 22 de localităţi comparate", se arată în raport.
Bucureştiul se situează în prima jumătate a clasamentului oraşelor româneşti la majoritatea indicatorilor măsuraţi, demonstrând potenţial pentru gestionarea eficientă a unui volum mare de solicitări de servicii din partea sectorului privat. Pe de altă parte, la vecinii noştri atât Budapesta cât şi Sofia se situează pe poziţii inferioare municipiilor mai mici din statele respective.
"Pentru a uşura procesul de înregistrare a societăţilor comerciale, România ar putea să urmeze exemplul Ungariei şi să consolideze înregistrarea TVA cu înregistrarea fiscală a companiilor la Registrul Comerţului. De asemenea, ar putea lua în considerare introducerea de stimulente pentru a încuraja utilizarea platformei online, de exemplu prin oferirea înregistrării online la tarife substanţial mai mici decât înregistrările pe suport de hârtie - aşa cum s-a procedat în Bulgaria, unde aproape trei sferturi din companii se înregistrează electronic", se menţionează în raport .
Banca Mondială: Ploieştiul, unul dintre cele patru oraşe din România,unde poţi demara uşor o afacere
18 iulie 2017
(394 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Firmele care îşi denigrează competitorii riscă amenzi de 50.000 de lei
(7 august 2014)
94 vizualizări
Tichetele de masă se pot da şi pe card
(15 ianuarie 2015)
84 vizualizări
Jack Ma, fondatorul Alibaba, şi-a sporit averea cu 2,8 miliarde de dolari într-o singură zi
(11 iunie 2017)
266 vizualizări
N-are profit cât amenda. Important retailer online, amendat cu 340.000 de euro
(8 ianuarie 2019)
294 vizualizări
CE aprobă o linie de credit de 2,3 miliarde de euro pentru sistemul bancar din Bulgaria
(1 iulie 2014)
93 vizualizări
Piraeus Bank pleacă din România din cauza problemelor financiare
(19 iulie 2017)
261 vizualizări
Ministrul Finanţelor: Din analiza datelor am constatat că sunt 75.412 debitori cu credite în franci elveţieni
(17 ianuarie 2015)
326 vizualizări
ANAF scoate la vânzare magazinele lui Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea. Când are loc licitaţia
(30 iulie 2017)
598 vizualizări
Guvernul care se plânge că încasează prea mulţi bani de la populaţie
(28 februarie 2017)
574 vizualizări
Barometrul Industrial: Activitatea din industrie nu creşte de patru luni; optimismul firmelor scade
(30 iulie 2015)
259 vizualizări
Ministrul Energiei: România nu va fi afectată de o eventuală sistare a gazelor ruseşti
(15 septembrie 2014)
52 vizualizări
Creditele în valută, recalculate la cursul istoric
(28 iunie 2016)
383 vizualizări
Pensia in 2032, nici un sfert din ultimul salariu - in 2042 primim mult mai puţin
(19 septembrie 2015)
1042 vizualizări
Se inchide o mare platforma turistica de rezervari online. Oferea servicii si in Romania
(19 septembrie 2019)
84 vizualizări
Novartis va desfiinţa sau transfera 4.000 de locuri de muncă
(3 februarie 2014)
63 vizualizări
Războiul dintre Huawei şi Samsung continuă
(22 iulie 2016)
51 vizualizări
Naşterea noului membru al familiei regale britanice poate aduce economiei câştig de 80 milioane lire
(25 aprilie 2015)
55 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Impactul Inteligenței Artificiale în industria cazinourilor online
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole