Serviciul de Informaţii Externe angajează ofiţeri operativi şi specialişti IT. În total e vorba de 85 de posturi.

Procesul de selecţie pentru 40 de posturi de ofiţeri operativi, 15 posturi de ofiţeri specialişti limbi străine şi 30 posturi de ofiţeri specialişti IT începe pe data de 2 aprilie, iar dosarele se pot depune electronic până pe 30 aprilie.

Candidaţii eligibili vor participa, în Bucureşti, la interviuri şi diferite etape de evaluare – psihologică, profesională/ aptitudinală, medicală-, de testare a cunoştinţelor de cultură generală şi a limbii străine cunoscute, se arată într-un comunicat de presă.

Candidaţii trebuie să aibă şi avizul pentru a avea acces la informaţii clasificate.

În ceea ce priveşte ofiţerii operativi, misiunea lor „este reprezentată de obţinerea de informaţii secrete/ confidenţiale din afara ţării, care asigură baza de decizie a autorităţilor statului, contribuie la avertizarea timpurie asupra riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale şi permit desfăşurarea de operaţiuni pentru apărarea şi promovarea intereselor României.

Ofiţerii operativi sunt oameni inteligenţi, educaţi, bine pregătiţi, antrenaţi în Serviciul de Informaţii Externe să îşi croiască drum către persoanele, locurile şi mediile în care se găsesc informaţii de interes pentru siguranţa naţională”, precizează SIE.

Cerinţele sunt: studii superioare de lungă durată sau de ciclul II Bologna, cu mediile anilor de studii şi a examenelor de licenţă/ disertaţie de minim 7,00, cel puţin o limbă străină, să nu aibă cazier judiciar şi fiscal, să nu facă parte din partide politice, să aibă vârsta de maxim 35 ani.

Pentru ofiţerii specialişti în limbi străine, cerinţele sunt: să fie absolvenţi de studii superioare de profil minim ciclul I Bologna (cei care au absolvit doar studii de licenţă au obligaţia de a parcurge ulterior un program de master), cu mediile anilor de studii şi a examenelor de licenţă/ disertaţie de minim 7,00, cel puţin două limbi străine, să nu aibă cazier judiciar şi fiscal, să nu facă parte din partide politice, să aibă vârsta de maxim 35 ani.

„Un specialist IT dezvoltă aplicaţii – inclusiv de hacking (offensive security), asigură securitatea IT a sistemelor informatice, administrează centre de date şi reţele de calculatoare, studiază tendinţele din domeniu, pe care le testează şi implementează în soluţii tehnice de top pentru Serviciul de Informaţii Externe”, potrivit instituţiei.

Pentru aceste posturi, cerinţele sunt: să fie absolvenţi de studii superioare de profil minim ciclul I Bologna (cei care au absolvit doar studii de licenţă au obligaţia de a parcurge ulterior un program de master), cu mediile anilor de studii şi a examenelor de licenţă/ disertaţie de minim 7,00; constituie un avantaj certificările recunoscute în plan internaţional şi stagiile de practică desfăşurate în companiile de profil; să nu aibă cazier judiciar şi fiscal, să nu facă parte din partide politice, să aibă vârsta de maxim 35 ani.