Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură a primit cereri de subvenţii din partea a 942.000 de fermieri, acestea acoperind o suprafaţă totală de 9,53 milioane hectare, în scădere cu aproximativ 3% faţă de anul trecut, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"S-a încheiat campania de cereri la APIA în data de 10 iulie. E pentru prima dată când se depun cereri integrate, deci fermierul nu mai este nevoit să vină pentru fiecare formă de sprijin şi să depună mai multe cereri. Anul acesta s-au primit cereri de la 942.000 de fermieri, cu o suprafaţă solicitată de 9,53 milioane de hectare, faţă de 9,8 milioane anul trecut. Cauzele pentru scăderea numărului de hectare sunt diverse. Ele ţin de schimbarea legislaţiei şi a introducerii noţiunii de fermier activ. Acolo au fost anumite probleme. Sunt anumite zone care ţin de piscicultură, iar dacă până acum au primit sprijin, acum nu au mai primit", a spus Constantin.

Pe de altă parte, el a afirmat că 47% din culturile de grâu au fost deja recoltate, însă nu a menţionat suprafaţa afectată de secetă, invocând influenţa asupra preţului.

"Suntem în plină campanie de recoltat. Fără să dau foarte multe detalii vă spun, că în ceea ce priveşte campania de recoltare a grâului suntem la 47%, pentru rapiţă suntem la 87%, orzoaica de primăvară 9,2%, orzoaica de toamnă 81%, iar orzul la 94,5%. Pot să vă dau date suplimentare, dar nu intenţionez să o fac. Nu voi vorbi până nu se va încheia campania de recoltat. Imediat ce se va încheia campania de recoltat la un anumit produs, vă vom aduce la cunoştinţă. Am speranţa ca şi anul 2015 să fie un an bun. Pe zona de secetă, anul trecut nu am avut pierderi, dar noi ne uităm la ce se întâmplă în teritoriu. Avem o estimare, datele nu sunt îngrijorătoare în momentul de faţă, dar trebuie să fim precauţi, să fim alături de fermieri", a mai spus Constantin.