Fiscul va pune în aplicare noi practici de control ale averilor şi va înfiinţa o direcţie pentru controlul bogaţilor.
Astfel, românii care în acte apar ca oameni obişnuiti, dar în realitate trăiesc în lux, vor fi chemaţi să dea explicaţii şi să-şi plătească taxele la nivelul real, potrivit stirileprotv.ro.
În acest scop, Fiscul va apela inclusiv la informaţii din spaţiul public. De exemplu, inspectorii ar putea sta cu un ochi Facebook sau pe tv, să vadă cine se afişează cu maşini scumpe, iahturi, bijuterii sau cine merge în vacanţe exotice. Apoi conturile şi salariile acestor persoane vor fi verificate, iar dacă inspectorii ajung la concluzia că banii declaraţi la vedere n-ar fi suficienţi pentru a întreţine un asemenea trai, atunci respectivii ar putea fi chemaţi pentru a da explicaţii.
Totodată, Fiscul poate cere de la Poliţie lista proprietarilor de maşini scumpe, iar de la notari poate obţine date despre numele celor care locuiesc în case sau apartamente de lux. Inspectorii pot apela şi la metode mai exotice. Cum ar fi să urmăreasca pozele pe care persoanele suspectate că îşi ascund averile le pun pe reţele de socializare.
Toate acestea se numesc metode indirecte de verificare a averii şi se află în arsenalul Fiscului încă din 2011.
Abia acum însă, aproape cinci ani mai târziu, va fi înfiinţată, în sfârşit, Direcţia de Verificare a Persoanelor Fizice cu Risc Fiscal, direcţie în care vor lucra aproape 100 de inspectori în toată ţara.
Potrivit unui raport din 2013 al băncii elveţiene ”Credit Suisse”, în România sunt peste 10.000 de milionari în dolari.