Fiscul, autoritatea desemnată să pună în aplicare deciziile definitive ale judecătorilor ce constată prejudicii la bugetul de stat, nu are o centralizare a măsurii în care aceste hotărâri sunt puse în aplicare. Cifrele vin tot de la judecători şi procurori, care îşi urmăresc dosarele şi care spun că, în varianta optimistă, statul recuperează cel mult 5% din sumele confiscate definitiv. La rândul lor, reprezentanţii ANAF dau vina pe legislaţia deficitară sau pe dificultatea centralizării.

Datele Ministerului Justiţiei arată că, începând cu anul 2010, odată cu mărirea numărului de dosare penale deschise, valoarea prejudiciului în dauna statului descoperit de procurori s-a mărit de aproape patru ori. Proporţional a crescut şi valoarea bunurilor puse sub sechestru.

Procurorii se plâng însă că identificarea bunurilor suspecţilor a devenit din ce în ce mai anevoioasă, mai ales că infractorii s-au rafinat şi şi-au mutat bunurile şi mai ales conturile în state care ţin la secretul bancar.

Datele autorităţilor arată că România stă bine la capitolul impunerii unor măsuri de siguranţă pentru recuperarea prejudiciului şi chiar când vine vorba de recuperarea unor sume din alte state.

„România se afla în primele trei jurisdicţii în materie de indisponibilizări. În 2012 am reuşit să recuperăm din Statele Unite o sumă de 400.000 de dolari. Prin modificarea Legii Bugetului de stat am reuşit să o redirecţionăm chiar către cei care au lucrat în dosar, colegii de la Brigada Antidrog din IGPR”, declară Cornel Călinescu, Oficiul Naţional de Recuperare a Creanţelor.

Odată cu creşterea valorii bunurilor puse sub sechestru a crescut de opt ori şi suma bunurilor confiscate prin hotarâri definitive. Numai că ANAF, instituţia care răspunde de recuperarea prejudiciilor şi singura care pune în aplicare deciziile judecătoreşti, ridică din umeri când vine vorba de cât recuperează, până la urmă, statul.

Reprezentanţii sistemului judiciar vorbesc acum despre extinderea aplicării confiscării extinse, având în vedere că, din 2012, de când există cadru legal, nu au fost pronunţate decât trei hotarâri definitive.

Prejudicii:

2010 - 580 mil. euro

2011 - 761 mil. euro

2012 - 768 mil. euro

2013 - 1,9 mld. euro

Valoarea bunurilor sechestrate

2010 - 88 mil. euro

2011 - 241 mil. euro

2012 - 419 mil. euro

2013 - 434 mil. euro

Valoarea bunurilor confiscate

2010 - 1,6 mil. euro

2011 - 5 mil. euro

2012 - 7,8 mil. euro

2013 - 7,6 mil. euro

SURSA: Digi24.ro