Uniunea Europeană va returna României o sumă de 31,4 milioane de euro în contul contribuţiei la bugetul UE pentru perioada 1995-2013, ca urmare a ajustărilor efectuate în urma introducerii noii metodologii ESA 2010 pentru calculul produsului intern brut al statelor membre.
Potrivit calculelor preliminare ale Comisiei Europene, obţinute de Financial Times, contribuţia României la bugetul UE pentru perioada menţionată a fost revizuită în scădere cu 106,5 milioane de euro, la 75,1 milioane de euro (331,3 milioane lei).
Diferenţa rezultată, de 31,4 milioane de euro, va fi returnată în contul ţării la începutul lui decembrie, potrivit Comisiei, care notează că cifrele sunt provizorii. Varianta oficială a documentului va fi comunicată statelor membre în noiembrie.
Bugetul UE este alcătuit în proporţie de aproape 99% din sume încasate de la statele membre pentru veniturile din TVA şi venitul naţional brut. Din suma de 331,3 milioane de lei pe care România trebuie să o plătească la bugetul blocului comunitar, 9,5 milioane de lei provin din încasările de TVA, în timp ce 328,1 milioane de lei din venitul naţional brut.
Dintre statele UE, 9 trebuie să plătească în plus pentru contribuţia datorată la buget, în timp ce celelalte 19 vor primi returnări de fonduri.
Marea Britanie, al cărui PIB a fost revizuit în urcare după introducerea ESA 2010, trebuie să plătească o contribuţie suplimentară de 2,1 miliarde de euro la bugetul UE, echivalentul a aproape o cincime din contribuţia de anul trecut.
Premierul britanic David Cameron a anunţat că va contesta decizia CE şi a avut deja o întrevedere pe temă cu omologul din Olanda, Mark Rutte, a cărui ţară va trebui să plătească o sumă adiţională de 642 milioane de euro, notează Financial Times.
Revizuirile preliminare anunţate de CE arată că Italia va plăti în plus 340,1 milioane de euro, Grecia 89,4 milioane de euro, Cipru 42,4 milioane de euro, Malta 13,1 milioane de euro, Bulgaria 7 milioane de euro, în timp ce Irlanda şi Letonia datorează câte 6,5 milioane de euro.
La polul opus, Comisia va restitui 1,01 miliarde de euro Franţei, Germania va primi 779,2 milioane de euro, Danemarca 321,4 milioane de euro, iar Polonia 316,7 milioane de euro.