Fermierii pot solicita acreditarea Ministerului Agriculturii pentru aderarea la fondurile mutuale, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care a adăugat că pot fi înfiinţate trei astfel de instrumente de despăgubiri în agricultura românească.
"Am încheiat din punctul de vedere al Ministerul Agriculturii partea legislativă de înfiinţarea fondurilor mutuale. Începând de astăzi, fermierii, organizaţiile non-guvernamentale care îndeplinesc condiţiile prevăzute de legislaţie pot veni să solicite acreditarea de la Ministerul Agriculturii. Trebuie să deţină 30% din suprafaţa arabilă a României, astfel că nu putem avea mai mult de trei fonduri mutuale în România după acest procent. M-aş bucura să avem un singur fond mutual care să acopere o suprafaţă cât mai mare şi în care să adere toţi fermierii", a mai spus Constantin.
Prin participarea la fondul mutual, fermierii sunt acoperiţi pentru riscurile neacoperite de societăţile de asigurare, precum grindină, secetă, pierderile de venit cauzate din anumite probleme, boli care apar pe piaţă.
La fondul mutual poate adera orice fermier care înregistrează venituri atât individual, cât şi prin asociaţiile din care fac parte. Fondul se constituie din 65% contribuţie naţională şi a Uniunii Europene şi 35% din contribuţia membrilor şi trebuie să acopere toate sectoarele din agricultură.