Conducătorii auto trebuie să aibă grijă la acest detaliu! Când îţi poţi lua lejer amendă din cauza cauciucurilor? Există nu mai puţin de patru semne care îi indică poliţistului faptul că e nevoie să intervină şi să te amendeze.

Siguranţa la volan e un subiect pe cât se poate de actual care ar trebui să fie tratat extrem de serios de toţi cei care îndrăgesc şofatul. Este nevoie de responsabilitate în trafic atât din prisma regulilor, dar şi a detaliilor legate de automobilul pe care îl conduc.

Legislaţia rutieră de la noi impune echiparea autoturismelor cu pneuri cu o adâncime minimă de 1.6 mm în canelurile din bada de rulare şi care nu prezintă deformări care să pună ulterior în pericol siguranţa circulaţiei.

Sezonul cald a venit deja şi e timpul schimbării cauciucurilor de iarnă cu cele de vară. Şoferii constată deseori că anvelopele din anul anterior nu arată foarte bine, dar lucrul acesta e normal pentru că acestea au şi ele o durată de viaţă limitată, intrând în categoria consumabilelor auto.

Care sunt semnele care indică faptul că trebuie să-ţi cumperi altele noi?

Poţi să-ţi dai seama dacă nu sunt simetrice sau dacă indici probleme la sistemul de direcţie sau componentele acestuia. Astfel de uzuri pot accentua un drum defectuos care poate indica:

-o geometrie defectuoasă;
-un defect la una dintre componentele sistemului de direcţie;
-neechilibrarea jantei la montarea cauciucului.

De asemenea, e timpul să hotărăşti să-ţi iei altele noi dacă apar umflături inestetice, tăieturi sau deteriorări de orice fel. Mai mult decât atât, oricare din acesta sunt pe lângă un posibil pericol pentru şofer, participanţii în trafic sau pietoni şi un motiv justificat pentru aplicarea de amenzi contravenţionale şi ridicarea talonului.

Clasele de sancţiuni

clasa I: 2/3 puncte-amendă;
clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă

”Această limită este aceeaşi ca în toată Europa, Asia şi America de Nord, respectiv limita 2/32 inci, mai precis 1,6 milimetri, impusă de legi care ţin cont de siguranţa rutieră, standardizate la nivel global. Anvelopele de iarnă se pot identifica cel mai simplu prin prezenţa pe laterale a literelor M şi S. Se regăsesc sub forma M+S, M.S. sau M&S. Litera M este „MUD” (nămol, noroi, mâl) şi litera S M este definită ca fiind „SNOW””, spun specialiştii din domeniu care le recomandă conducătorilor auto să fie atenţi la acest detaliu.