Există diferenţe enorme între asiguratori la durata de plată a daunelor pentru asigurările de răspundere civilă auto.

Doar două zile la cei mai rapizi şi 21 de zile la cei mai lenţi. Cel puţin asta arată o analiza făcută de Autoritatea de Supraveghere Financiară asupra pieţei RCA în ultimul trimestru al anului trecut.

Analiza făcută de autoritatea de supraveghere arată că deşi durata maximă legală de plată a despăgubirilor este de 10 zile, media pe întreaga piaţa este de peste 11 zile. Însă aici există diferenţe enorme: Dacă la City Insurance plata durează peste 3 săptămâni, la Uniqa se face în două zile.

Astfel, la nivelul întregii pieţe de asigurare RCA, doar 4 asiguratori au plătit peste 95 la sută din daune în termenul de legal, iar ultimii din top au plătit la timp mai puţin de 60 la sută din dosare.

Atenţie însă, plata se face după soluţionarea completă a dosarului de daună, care are un termen legal de 90 de zile.

Aici situaţia este ceva mai bună, peste 95 la sută din dosare au fost rezolvate în termen şi durata medie a fost de 39 de zile, dar sunt şi excepţii.

Brokerii de asigurări spun că oamenii sunt tot mai atraşi de poliţa cu decontare directă, care le permite să îşi repare maşina prin propria societate de asigurare.