Numărul tot mai mare de accidente realizate de şoferi în timp ce utilizează telefonul mobil, a determinat societatea civilă Regatul Unit să propună adoptarea unor măsuri dure împotriva acestora.

Utilizarea telefoanelor mobile la volan va deveni cea mai mare cauză a accidentelor mortale în Marea Britanie în 2015, depăşind condusul sub influenţa alcoolului, scrie Automarket.ro. Conform experţilor companiei SmartWitness, specializată în urmărirea situaţiilor din trafic printr-o reţea complexă de camere fixe, singura soluţie pentru ca folosirea smartphone-urilor în timpul condusului să nu devină o modă este înăsprirea pedepselor aplicate de autorităţi, propunerea societăţii civile din Marea Britanie fiind retragerea dreptului de conducere pe o perioadă de un an şoferilor care sunt surprinşi utilizând telefonul în timpul condusului.

Deocamdată, autorităţile britanice au în vedere dublarea amenzilor pentru acest tip de contravenţie, şoferii urmând să primească şase puncte de penalizare, în loc de trei, în aceste cazuri.

Conform statisticilor oferite de poliţişti, anul 2012 a adus 378 de accidente serioase cauzate de şoferii care utilizau telefonul mobil în timpul condusului, în acestea fiind rănite 548 de persoane, alte 17 pierzându-şi viaţa. Dacă la aceste cifre se adaugă şi cele ale accidentelor produse din cauza altor factori perturbatori în maşină, accidentele serioase ajung la 9012, decesele cauzate de aceşti şoferi între 2010 şi 2012 atingând o cifră mult mai mare: 213. Analizele arată că decesele cauzate de şoferii aflaţi sub efectul băuturilor alcoolice au determinat 240 de decese în aceeaşi perioadă.

„Problema este mult mai serioasă decât crede Departamentul de Transport, iar distragerea atenţiei şoferului prin telefoanele mobile va deveni în curând cea mai serioasă cauză a deceselor pe şosele. Singura soluţie pentru ca acest lucru să nu se întâmple este implementarea unei perioade de suspendare a permisului de un an pentru toţi cei care folosesc telefonul mobil la volan. Multe vieţi sunt distruse doar pentru că unii şoferi vor să trimită un mesaj când conduc. Singurul mesaj care ar trebui trimis este dinspre autorităţi spre şoferi şi este doarte clar: acest lucru nu este acceptabil“, spune Simon Marsh, unul dintre oficialii SmartWitness, potrivit Automarket.ro.

În România doar „Viteza ucide!“

În România, autorităţile nici măcar nu au o statistică legată de un număr de accidente cauzate de folosirea telefoanelor mobile în timpul condusului. Există într-adevăr prevedere legislativă în Codul Rutier care prevede sanţionarea şoferului contravenient cu doar două puncte de amendă pentru această abatere. În practică însă amenda nu nu prea se aplică, fiind printre ultimele situaţii de sancţiune pe lista priorităţilor poliţiştilor rutieri.

Există la nivel central aceeaşi idee fixă, în campaniile Poliţiei Române: Aceea că „Viteza ucide!“, adică un sofism. Evident că viteza poate ucide, ca şi pistolul, cuţitul de bucătărie sau toporul de tăiat lemne, dar sunt omise cauzele adevărate generatoare ale accidentului,  precum neatenţia, trimiterea de SMS-uri, vorbitul la telefon, alcoolemia, teribilismul, starea tehnică precară a automobilului, oboseala la volan, lipsa de experienţă, nervozitatea, lipsa de bun simţ, starea drumului şi lista poate continua.