Jandarmii prahoveni îşi sărbătoresc altfel ziua armei. Aceştia vor celebra 164 de existenţă printr-o serie de manifestări organizate în mai multe unităţi şcolare.

Astfel, de marţi până vineri, jandarmii au fost prezenţi marţi, 1 aprilie, în Şcoala de Arte si Meserii „Ing. Gheorghe Pănculescu“ şi Liceul Tehnologic Agromontan „Romeo Constantinescu“, ambele din Vălenii de munte. Miercuri, jandarmii vor vizita Şcoala Gimnazială „I.A. Basarabescu“, Şcoala Gimnazială „Sfânta Vineri“ şi Şcoala „Nicolae Iorga“, toate din Ploieşti. Vineri, 4 aprilie, va fi rândul Şcolii „Ion Câmpineanu“ din Câmpina şi a Şcolii  „Profesor Cristea Stănescu“ din Cornu de jos pentru a fi vizitate de reprezentanţii jandarmeriei prahovene. Aceştia vor desfăşura diverse activităţi de informare şi prezentare a rolului acestei instituţii.

În cadrul acestor activităţi vor fi prezentate exerciţii demonstrative de karate, restabilire a ordinii publice, exerciţii cu câini de serviciu şi vor fi distribuite pliante de informare. De asemenea se vor organiza şi două ateliere în cadrul cărora vor fi expuse materialele ce sunt folosite în zona montană si în misiunile de asigurare şi restabilire a ordinii publice, iar copiii se vor putea juca cu acestea.

164 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei

Data de 3 aprilie 1850 marchează momentul întemeierii armei Jandarmeriei prin ofisul principelui Moldovei, Grigore Alexandru Ghica care a reformat „Corpul Slujitoresc“, transformându-l în „Corp de Jandarmi“, după modelul jandarmeriei ţariste. Noua instituţie avea ca scop „privegherea siguranţei publice, ţinerea unei bune orânduieli şi ducerea la îndeplinire a legilor“. Arma respectivă a fost extinsă şi în Ţara Românească după unirea celor două principate în 1859.

Abia în 1949, după impunerea regimului comunist, Jandarmeria a fost desfiinţată şi reorganizată sub denumirea de „Trupe de Securitate“, care se dorea a fi o „armată“ a Securităţii şi Partidului. Instituţia a fost epurată de ofiţerii capabili, fiind impuşi oameni fideli regimului. În timp, a devenit şi o forţă de menţinere a ordinii şi de asigurare a pazei instituţiilor şi obiectivelor strategice.

După Revoluţia din 1989 şi răsturnarea regimului comunist, noile autorităţi reînfiinţează Jandarmeria pe osatura fostelor trupe de securitate. Ulterior, instituţia a evoluat suferind mai multe transformări structurare.