Scumpirea gazelor naturale determină executivul să ia măsuri pentru a-i ajuta pe marii consumatori de energie şi pe producătorii care vor să exporte gaze. Va fi modificată cota de energie regenerabilă subvenţionată, iar piaţa liberă se va raporta la preţul de la începutul anului. Rămân în plan şi reducerea contribuţiilor la asigurările sociale pentru angajatori, dar şi neimpozitarea profitului reinvestit de la 1 iulie.

Bugetul ar putea pierde, în cazul în care valoarea CAS va scădea cu 5% de la 1 iulie, peste 2 miliarde şi jumătate de lei. Premierul Ponta spune că, teoretic, suma poate fi acoperită prin reduceri de cheltuieli, creşteri de taxe şi majorarea deficitului. Însă vrea, mai întâi, să vadă încasările din primele 5 luni.

Pentru industrie, în schimb, guvernul va adopta măsuri care să reducă din costuri: cota de energie regenerabilă subvenţionată va fi modificată. Exportatorii de energie vor scăpa de plata taxei de co-generare.

Cheltuielile cu certificatele verzi ar putea fi reduse cu 85%, iar piaţa liberă a gazelor va avea ca referinţă preţurile de la 1 ianuarie 2014.

Foştii parteneri liberali de guvernare i-au cerut premierului o dată clară de la care CAS-ul să fie redus şi impozitul pentru profitul reinvestit, eliminat.