Judecătorii Curţii de Apel Ploieşti, care în 29 ianuarie au decis suspendarea şedinţelor de judecată, cu excepţie cazurilor urgente, din cauza eliminării pensiilor de serviciu ale magistraţilor au decis, luni, reluarea activităţii de judecată.

Protestul magistraţilor continuă prin suspendarea timp de o oră, zilnic, a activităţii de judecată. Judecătorii cer "compensarea" pentru orele suplimentare şi pentru cele lucrate în zilele de sărbătoare şi vor ca bugetul aferent instanţelor de judecată să fie preluat de CSM.

 

"Urmează ca, începând cu data de 11 februarie 2020, forma de protest să fie modificată, activitatea de judecată urmând să fie suspendată pe durata de o oră, în fiecare dimineaţă, după deschiderea oficială a şedinţei de judecată, între orele 09:00 – 10:00, iar programul cu publicul urmând a se derula în condiţii normale”, anunţă Curtea de Apel Ploieşti într-un comunicat.

Instanţa ploieşteană anunţă, de asemenea, că în Adunarea Generală a Judecătorilor reunită luni, judecătorii din cadrul Curţii de Apel Ploieşti au formulat mai multe solicitări care vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii.

Astfel, judecătorii de la Curtea de Apel Ploieşti cer "încetarea atacului factorului politic la adresa Statutului Judecătorului, acţiune ce reprezintă o încălcare gravă a independenţei puterii judecătoreşti şi a principiului constituţional al separării puterilor în stat”.

De asemenea, magistraţii propun stabilirea unui "volum optim” de muncă pentru magistraţi, ţinând seama şi de volumul de activitate al unui judecător la nivelul Uniunii Europene, astfel încât aceştia să nu fie suprasolicitaţi. Judecătorii mai cer asigurarea resurselor materiale necesare desfăşurării în condiţii normale a activităţii instanţelor de judecată şi "asigurarea independenţei financiare a sistemului judiciar prin preluarea bugetului de către Consiliul Superior al Magistraturii”.

Nu în ultimul rând, o solicitare a judecătorilor ploieşteni este legată de "reglementarea şi compensarea timpului de muncă suplimentar pentru activităţile prestate de magistraţi în afara programului de lucru şi pe parcursul zilelor nelucrătoare sau de sărbători legale”.