Începând cu data de 1 iulie 2019, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, în colaborare cu Universitatea din Helsinki, au demarat cercetări arheologice într-un tumul ce datează din epoca bronzului situat în localitatea Boldeşti-Grădiştea, jud. Prahova. Săpăturile sunt efectuate în cadrul proiectului The Yamnaya Impact on Prehistoric Europe, finanţat de European Research Council, muzeul prahovean fiind singura instituţie parteneră din România.

 

Echipa de cercetare este formată din arheologi, specialişti în discipline conexe precum genetică sau bioantropologie, şi studenţi ai Universităţii din Helsinki, expediţia având dublu scop: de cercetare ştiinţifică şi pedagogic. Din partea Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova participă arheologii dr. Alin Frînculeasa şi Octav Negrea, precum şi Claudia Dumitrescu, restaurator ceramică.

 

Până în prezent au fost cercetate două complexe funerare, unul din bronzul mijlociu şi o înmormântare din prima jumătate a mileniului I p. Chr. Un al treilea mormânt, datat în perioada timpurie a epocii bronzului este în curs de cercetare. De asemenea, au fost descoperite şi complexe eneolitice, dar şi din primul mileniu creştin.

 

Campania arheologică se va desfăşura pe întreaga durată a lunii iulie. Cercetarea se bucură şi de sprijinul autorităţilor locale.