În perioada 13-19.05.2019, conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa, Poliţia Română a desfăşurat acţiunea TRUCK & BUS, pentru verificarea activităţilor de transport public de persoane şi mărfuri.

În cadrul acestei acţiuni, poliţiştii rutieri prahoveni au verificat autovehiculele destinate transportului public de persoane, cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri şi pe cele destinate transportului de marfă, cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

  Au fost verificate 1.143 de autovehicule de transport, din care 1.097 înmatriculate în România şi 46 înmatriculate în alte state, şi au fost aplicate 301 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 43.500 lei.

Sancţiunile au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, constatarea unor defecţiuni tehnice, nerespectarea de către şoferi a obligaţiei de a deţine asupra lor documentele referitore la calitatea de conducător auto, nerespectarea obligaţiei de a purta centura de siguranţă, precum şi pentru alte abateri la regimul rutier.

Exemple:

  • În ziua de 14.05.2019, conducătorul unei autoutilitare a folosit un dispozitiv (magnet) pentru a altera datele înregistrate şi informaţiile conţinute de aparatul tahograf. Astfel, în timp ce autoutiliara se afla în mers, aparatura specifică a înregistrat că se afla în perioada de odihnă. Conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 9000 lei.
  • Tot în data de 14.05.2019, şoferul unui tir nu a acordat prioritate de trecere autovehiculelor care circulau pe drumul prioritar, aceştia fiind nevoiţi să frâneze pentru a evita producerea de accidente. Acesta a fost sancţionat cu amendă în valoare de 580 lei, fiindu-i reţinut şi permisul de conducere pentru o perioadă de 30 de zile.
  • În ziua de 18.05.2019, conducătorul unui autobuz a efectuat manevra de depăşire a unui autoturism pe trecerea de pietoni semnalizată corespunzător, fapt pentru care a fost sancţionat cu amendă în valoare de 580 lei şi s-a ales cu permisul de conducere reţinut pentru o perioadă de 30 de zile.