Filarmonica "Paul Constantinescu" vă invită joi, 27 septembrie, de la ora 19.00, la o întâlnire cu Luminitza Petre (vioară) şi Ioana Maria Lupaşcu (pian). Programul cuprinde Romanţa în Fa Major, op. 50, pentru vioară şi orchestră de Ludwig van Beethoven, Dublul concert în re minor pentru vioară, pian şi orchestră de coarde de Felix Mendelssohn-Bartholdy şi Simfonia nr. 35, în Re Major „Haffner” de Wolfgang Amadeus Mozart. La pupitrul dirijoral al orchestrei simfonice se va afla Luminitza Petre.
Personalitate muzicală complexă, Luminitza Petre a atras atenţia presei de specialitate încă de la primele apariţii pe scena muzicală a lumii. Este violonistă, dirijoare, membră în diferite formaţii de muzică de cameră, fondatoare şi manager al diferitelor ansambluri şi festivaluri muzicale. A înregistrat Integrala Sonatelor şi Partitelor pentru vioară solo de J.S.Bach pe un dublu CD, imprimare ce a fost extrem de apreciată în recenzii de presă şi a fost nominalizată pentru „Academy Award” în Tokyo 2006. Practica îndelungată orchestrală, 25 de ani în funcţia de concert-maestru la Orchestra de Stat Stuttgart şi deopotrivă la Academia Internaţională Bach sau Orchestra de Camera Heilbronn, a avantajat startul în cariera sa dirijorală. Concertele camerale susţinute cu Trio-ul cu pian Clara Wieck din Heidelberg precum şi activitatea didactică în funcţia de docent la Orchestra de Tineret a Landului Baden-Wurttemberg au desăvîrşit personalitatea artistică a interpretei. În 2007, cu ocazia intrării României în Uniunea Europeană, a înfiinţat la Stuttgart „Camerata Enescu” şi „Festivalul George Enescu” sub egida Forumului German-Roman şi a Consulatului Român din München. Luminitza Petre cântă pe vioara Matteo Gofriller - Veneţia 1690.
Ioana Maria Lupaşcu, pe care marele pianist Lazar Berman o descria drept „solistă cu enorme posibilităţi tehnice şi artistice”, s-a născut la Brăila, unde a studiat pianul de la vârsta de patru ani cu profesorul Mircea Bogatu. Formarea a continuat la Liceul de Muzică George Enescu din Bucureşti şi apoi la actuala Universitate Naţională de Muzică din capitală. După absolvire este admisă la Masterul Virtuosity Level la Conservatoire du Lausanne, Elveţia la clasa Prof. JF Antonioli, dar după câteva luni se mută în Italia, unde devine studenta marelui pianist Lazar Berman, la Accademia Europea di Musica. După încheierea masterului de trei ani în Perfecţionare Solistică, a continuat să lucreze cu Maestrul Berman până la tragica sa dispariţie în 2005, cei cinci ani de studiu cu marele pianist ajutând-o să-şi îmbogăţească mijloacele de expresie muzicală şi să aprofundeze viziunea asupra interpretării solistice. Din anul 2007 este solistă a Filarmonicii Paul Constantinescu Ploieşti. În acelaşi an lansează CD-ul Live Piano Solo (Ed. Libris), urmat de Piano Recital în 2009 (Ed. Casa Radio – Radiodifuziunea Română).
Biletele, în valoare de 20 de lei (întreg), 15 lei (pensionari) şi 5 lei (elevi/studenţi), pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Filarmonicii, de la Agenţia Teatrală sau online, de aici: https://filarmonicaploiesti.ro/